Proračun je izglasan s 25 glasova za i deset glasova protiv

Usvojen županijski proračun u iznosu od 653,7 milijuna kuna

VIŠE IZ RUBRIKE

  U velikoj vijećnici Grada Karlovca u tijeku je trinaesta sjednica Županijske skupštine Karlovačke županije. Aktualni sat trajao je dva i pol sata, a pitanja je postavilo devetnaest vijećnika. Niz pitanja vijećnika bilo je vezano uz sjednicu Vlade, koja je održana u Karlovcu, 6. prosinca. O odlukama koje su donesene na sjednici Vlade govorile su zamjenice župana Vesna Hajsan-Dolinar i Marina Furdek Hajdin, a župan Damir Jelić dao je završni komentar o sjednici Vlade u Karlovcu.

  -Zahvalio bih svima koji su sudjelovali u pripremi sjednice Vlade, koja je drugi put održana u Karlovcu. Odrađene su 44 teme vezane uz Karlovac i Karlovačku županiju. Zahvaljujem predsjedniku Vlade Andreju Plenkoviću na prihvaćanju intervencijskog plana za Slunj  i to je nešto će popraviti kvalitetu življenja na slunjskom području. Za Ogulin je važna obrana od poplava, kao i za grad Karlovac i tu su donesene sve bitne odluke. Dogovorena je i izgradnja prometne obilaznice Ogulina. Što se tiče Duge Rese uspjeli smo dogovoriti izmuljivanje rijeke Mrežnice. Razgovaralo se i o čvoru Novigrad, koji je interesantan Dugoj Resi, ali i susjednim općinama. Kreće se i energetsku obnovu dugoreške bolnice. Država nudi Gradu Dugoj Resi dvadesetak stanova. Zakon o rijeci Kupi za nas je izuzetno važan, jer bez tog zakona teško bi bilo realizirati projekt obrane od poplava. Kad se sve zbroji, zahvala Vladi na Svemu, ali ovo je tek početak utakmice, kazao je župan Jelić.

  Vijećnika Marinka Marinovića iz MOST-a zanimalo je kakva je situacija s cijepljenjem, jer da ima informaciju da cjepiva više nema. Na pitanje je odgovorila zamjenica župana Vesna Hajsan-Dolinar.

  -Prošle godine naručeno je 9.100 doza cjepiva i bilo je dovoljno. Ove godine naručeno je 9.600 doza cjepiva i sve je iskorišteno. Ovih dana u Hrvatsku stižu nove količine cjepiva i sigurno je da će biti podmirene sve potrebe u našoj župani. Moram istaknuti da je do sada u Hrvatskoj zabilježeno 14 slučajeva gripe, rekla je Vesna Hajsan-Dolinar.

  Vijećnik Zlatibor Tomas iz MOST-a postavio je pitanje vezano uz rad zamjenika župana Mirka Martinovića, jer se na stranicama županije slabo spominju njegove aktivnosti. Zamjenik župana Mirko Martinović sam je pojasnio svoj rad i svoje aktivnosti.

  -Svoj rad zamjenika župana pojasnio bih u dva pravca. Prvi pravac je redovan rad u Karlovačkoj županiji, a drugi pravac je rad sa srpskom zajednicom na terenu. Mi zamjenici župana zaduženi smo svaki za dva resora, tako ja vodim brigu o financijama i općim poslovima. Što se tiče rada sa srpskom zajednicom, obišao sam sva područja u županiji, gdje žive Srbi i upoznao se s njihovim uvjetima života i problemima. Također, odlazim na sjednice Hrvatske zajednice županija, a imam i niz drugih aktivnosti, objasnio je zamjenik župana Mirko Martinović.

  U tijeku je rad po dnevnom redu. Gotovo sat i pol trajala je treća točka dnevnog reda u kojoj se donosila odluka o proračunu u idućoj godini i projekcijama za 2020. i za 2021. godinu. Proračun je predstavila pročelnica Upravnog odjela za financije Marija Gemeri, a on iznosi iznosi 653,7 milijuna kuna. Amandmane su predložili vijećnici SDP-a Josip Benčić i Ivan Vuković. Vijećnik Vuković odustao je od glasovanja za njegov amandman, a glasovalo se za dva amandmana Josipa Benčića, koji nisu prihvaćeni. Prijedlog proračuna prošao je s 25 glasova za i deset protiv. Na dnevnom redu sjednice ukupno je 26 točaka. Zbog opsežnog dnevnog reda trinaesta sjednica trajat će dva dana, pa će nastavak biti u petak u devet sati. Nakon završetka radnog dijela sjednice, u petak u dvanaest sati bit će predstavljeno izvješće o stanju sigurnosti na području Karlovačke županije. Izvješće će prezentirati Ravnateljstvo policije MUP-a Republike Hrvatske. (b.o.)

  Foto: Igor Čepurkovski