Prvi Karlovački

Usvojen prvi ovogodišnji rebalans Gradskog proračuna

Autor: Sunčica Laić

21.05.2020

Karlovac

Gradonačelnik Damir Mandić proračun je ocijenio s jedne strane konzervativnim, štedljivim i racionalnim a s druge strane s „dosta elemenata za planirati i gledati prema naprijed“

Prve izmjene i dopune Proračuna Grada Karlovca za 2020. godinu i projekcije za 2021. i 2022. godinu sa 13 glasova za i četiri protiv usvojene su na današnjoj sjednici Gradskog vijeća.

Ovim rebalansom tako je usvojen Gradski proračun u iznosu 362.492.715 kuna što je smanjenje za 6,8 milijuna kuna, odnosno za 1,84 posto u odnosu na Proračun za 2020. godinu.

Kako je pojasnila pročelnica Upravnog odjela za proračun i financije, Lidija Malović, slijedom okolnosti vezanih uz pojavu pandemije koronavirusa na teritoriju Hrvatske pokazalo se nužnim rebalansom izvršiti ponovno uravnoteženje Proračuna Grada Karlovca za 2020. godinu.

-Kroz rebalans se vidi da su prihodi proračuna Grada Karlovca smanjeni za više od trideset milijuna kuna, pri čemu je najveće smanjenje prihoda vidljivo na porezu i prirezu na dohodak, za 20 milijuna kuna. Zatim smo se u značajnoj mjeri odrekli određenih prihoda kako bismo pomogli gospodarstvo grada Karlovca i umanjili smo komunalnu naknadu za gotovo tri milijuna kuna za razdoblje od ožujka do svibnja. Tim oslobođenjima bili su obuhvaćeni većinom gospodarstvenici, najviše oni koji su odlukom Stožera civilne zaštite imali zabranu rada. Osim komunalne naknade, oslobođenja su i na razini poreza na potrošnju budući ugostiteljski objekti nisu radili, i to za milijun kuna, a također smo se odrekli zakupnina za poslovne prostore, zakupa za javne površine i zakupa parkirališta koja inače naplaćuje tvrtka Mladost, a Gradu ide dio prihoda. Odrekli smo se i prihoda od Spomeničke rente za oko 700 tisuća kuna, a bit će bitno smanjeni i prihodi od poreza na potrošnju. Također, izostali su određeni prihodi iz Državnog proračuna, iz proračuna Hrvatskih voda i Fonda za zaštitu okoliša. Značajno su pali i prihodi naših ustanova, prije svega vrtića koji već ide treći mjesec da ne rade punim kapacitetom, zatim ustanove kulture, Aquatike kao turističke atrakcije… istaknula je između ostalog pročelnica Upravnog odjela za proračun i financije, Lidija Malović.

Naglasila je kako su da bi se nadoknadio gubitak morali pribjeći velikim razmjerima štednje na svim razinama.

Da bismo supstituirali izgubljene prihode, na sreću smo imali 8,9 milijuna kuna viška iz prošle godine koje smo rasporedili u ovom proračunu. Također, u ovoj godini dobit ćemo dio zaostataka europskih sredstava u iznosu od oko pet milijuna kuna. U ovoj situaciji pomoć će nam i Ministarstvo financija s tzv. beskamatnim kreditom u iznosu od oko 15 milijuna kuna. Valja reći da je to kratkoročni kredit kojega moramo vratiti u roku od godinu dana do dvije, ali nam u ovom trenutku može pomoći da prebrodimo eventualnu nelikvidnost. Za sada je situacija s likvidnošću pod kontrolom i uredno podmirujemo naše obaveze, izjavila je Malović.

Gradonačelnik Damir Mandić proračun je ocijenio s jedne strane konzervativnim, štedljivim i racionalnim a s druge strane s „dosta elemenata za planirati i gledati prema naprijed“.

Naglasio je kako je rebalans postavljen tako da će sljedećih tri do šest mjeseci sve aktivnosti vezane uz rad gradske uprave i tvrtki nastojati odrađivati prilično fokusirano i koliko je moguće bolje uz bitno smanjena sredstva. Kazao je i kako su očekivanja da će slika o posljedicama krize biti jasnija u rujnu.

Prvi čovjek našeg grada istaknuo je i kako su od ove godine imali velika očekivanja naročito vezano uz pripremanje za EU investicijski ciklus u gradu. Morali su osigurati i sredstva za projekt Karlovac II, iako je jasno da sva predviđena sredstva u ovoj godini neće biti iskorištena. Također, očekuje da će ove godine imati osigurane novce i za kino Edison. Na kraju je pohvalio i odlično funkcioniranje čitavog gradskog sustava u proteklih dva mjeseca. (sl)

Foto: (ič)