Proračun za 2019. godinu veći od proračuna za 2018. godinu za 22 posto

Usvojen gradski proračun za 2019. godinu u iznosu 343 milijuna i 989 tisuća kuna

VIŠE IZ RUBRIKE

  U velikoj vijećnici Grada Karlovca u tijeku je dvadeseta sjednica karlovačkog Gradskog vijeća. U aktualnom satu vijećnici su postavili niz pitanja. Vijećnik Davor Petračić istaknuo je da je zadovoljan što će umirovljenici dobiti božićnicu, no gradonačelnik Damir Mandić pojasnio je da neće svi umirovljenici dobiti božićnicu.

  -Božićnicu od 300 kuna dobit će samo umirovljenici korisnici socijalnog programa Grada Karlovca. To su umirovljenici s minimalnim mirovinama. Moram reći da Grad Karlovac ima jedan od najboljih socijalnih programa. Imamo tisuću korisnika socijalnog programa, kazao je Damir Mandić.

  Vijećnik Petračić kazao je da bi svi umirovljenici na karlovačkom području trebali dobiti božićnicu. Petračić je postavio i pitanje vezano uz Gradsko klizalište Sokolski dom te istaknuo da je sramotno da klizalište ne radi u vrijeme Adventa. Gradonačelnik Mandić rekao je da se slaže s Petračićem da Karlovac treba imati klizalište. Zašto klizalište još uvijek ne radi pojasnio je direktor tvrtke Mladost Ivan Uđbinac.

  -Tvrtka Mladost obavijestila je javnost o tehničkim problemima na klizalištu. Postrojenje je staro dvadeset godina, a kupljeno je polovno u Italiji. Moram istaknuti da smo morali promijeniti plin s ekološkim plinom. Početkom studenog počeli smo s probnim radom, no tada je došlo do kvara. Tek smo nedavno našli u inozemstvu dio koji nam nedostaje i on bi danas trebao doći u Karlovac. Klizalište će početi s radom u nedjelju, 23. prosinca. Moram istaknuti da je u sezoni 2017./2018. klizalište imalo negativu od 200 tisuća kuna, a to je zbog troškova servisiranja, jer je postrojenje staro, rekao je Ivan Uđbinac.

  Vijećnik Želimir Feitl postavio je pitanje vezano uz sportske klubove, koji su uredili za svoje djelovanje prostor u vojarni u Luščiću. Zanimalo ga je da li će ti klubovi moći i dalje koristiti te prostore. Odgovor je dao gradonačelnik Damir Mandić.

  -Odlukom Vlade Republike Hrvatske Grad Karlovac dobio je dvije trećine vojarne, a državi je ostala jedna trećina. Mi smo dogovorili s klubovima ne odgovaramo za ono što su oni uložili. Mi kada potpišemo ugovor o preuzimanju prostora, raspisat ćemo javne natječaje. Ugovori za zakup prostora bit će na pet godina. Nadam se da tu će tu biti sve u redu, da će klubovi biti korektni jedni prema drugima. U prostoru bivše vojarne bit će niz sadržaja za javnu namjenu, a moja je želja da bude i bazen. U suradnji s Udrugom Europan javili smo se na natječaj po kojem bi nam europski arhitekti napravili urbanistički plan uređenja prostora vojarne u Luščiću. To je korak koji će nam pomoći da taj prostor bude od koristi gradu Karlovcu, kazao je Damir Mandić.

  Nakon aktualnog sata krenulo se na rad po dnevnom redu, koji ima trideset točaka. Najveće zanimanje vijećnika izazvao je proračun grada Karlovca za 2019. godinu i projekcije za 2020. i 2021. godinu. Uvodno je proračun pojasnila pročelnica Upravnog odjela za proračun i financije Lidija Malović. Rasprava je bila vrlo zanimljiva, a i konstruktivna u jednom dijelu. Završnu riječ na kraju rasprave dao je gradonačelnik Damir Mandić, koji je istaknuo da će proračun ubrzati razvojni moment grada. Proračun grada Karlovca za 2019. godinu i projekcije za 2020. i 2021. izglasan je sa 14 glasova za i 7 protiv. Proračun za 2019. godinu iznosi 343 milijuna i 989 tisuća kuna i veći je od proračuna za 2018. godinu za 22 posto. (b.o.)

  Foto: Igor Čepurkovski