Ususret snježnom vikendu, oglasili se HAC i MUP

VIŠE IZ RUBRIKE

    Vremenske prognoze za vikend pred nama najavljuju niske temperature i snijeg pa su Hrvatske autoceste i Ministarstvo unutarnjih poslova poslali vozačima podsjetnik, ali i upozorenje.

    S obzirom na to da se radi o prvim većim snježnim padalinama, HAC apelira na vozače da spremni krenu na put te da svoju vožnju prilagode uvjetima na autocesti. Ekipe zimske službe HAC-a spremne su za zimske uvjete na autocestama, međutim, upozoravaju kako je u zimskim uvjetima, da bi vožnja bila što sigurnija, potrebna dodatna odgovornost i samih korisnika.

    -Naročito apeliramo na vozače da prije puta provjere stanje na cestama, ne kreću bez zimske opreme te da ne pretječu ralice. Dok traju snježne padaline brzinu vožnje potrebno je prilagoditi trenutnim uvjetima i ograničenjima na autocesti, kaže HAC.

    Vozačima je upozorenje uputio i MUP.

    -U takvim okolnostima, kolnik će biti vlažan, sklizak i hladan, a moguće i zaleđen, zbog čega je i prianjanje pneumatika na podlogu znatno otežano, produžava se zaustavni put prilikom kočenja, odnosno na takvom kolniku vrlo lako može doći od gubitka kontrole nad vozilom i slijetanja vozila s kolnika ili prelaska na dio kolnika za suprotni smjer i sudara s nadolazećim vozilima. Stoga je potrebno da se prije vožnje u takvim uvjetima dodatno provjeri tehnička ispravnost vozila kojim upravljate, a posebice stanje i ispravnost pneumatika na vozilu. Preporuka je da se vozilo opremi zimskim gumama koje pri temperaturama nižim od 7°C imaju znatno bolje prianjanje na kolnik, nego ljetne gume. (a.r.)