Prvi Karlovački

Ususret blagdanu sv. Antuna Padovanskog

Autor: Sunčica Laić

11.06.2019

Kultura

U sklopu ovogodišnjeg Sajma sv. Antuna bit će upriličena i Županijska smotra učeničkih zadruga

U tijeku su pripreme za obilježavanje blagdana sv. Antuna Padovanskog, 13. lipnja.

Fra Krunoslav Albert, župnik župe Presvetog trojstva za večeras je najavio tradicionalni „Antunovski blagoslov vozača“ i bicikala poslije večernje mise u 19.30 sati na Trgu bana Josipa Jelačića.

U srijedu će na kraju večernje mise, duhovni kantautor Alan Hržica sa slavljeničkim timom molitvene zajednice upriličiti mali koncert.

Na sami blagdan sv. Antuna Padovanskog svete mise bit će ujutro u 8 i 9 sati, a poslijepodne u 17 sati bit će dječja misa sa dječjim programom, te blagoslov djece i ljiljana. Glavna svečana misa uslijedit će u 18.30 sati sa svečanom procesijom u kojoj već punih 60 godina vatrogasci nose kip sv. Antuna ulicama karlovačke Zvijezde.

Direktorica karlovačke Turističke zajednice, Marina Burić kao posebnu vrijednost manifestacije istaknula je Županijsku smotru učeničkih zadruga u sklopu Sajma sv. Antuna u Zvijezdi koju organiziraju u suradnji sa Franjevačkim samostanom.

-Karlovačka Turistička zajednica će za ovu, kao i za sve druge manifestacije poslati obavijest svim nositeljima smještajne ponude kako bi mogli upoznati svoje goste da se nešto tako tradicijsko, autohtono održava u samom centru grada. Ono što je posebna vrijednost je Županijska smotra učeničkih zadruga koja je dio ovogodišnjeg Sajma svetog Antuna. U Karlovačkoj županiji postoji 26 zadruga i ove godine smotra će se održati po 20. put i po prvi put na otvorenom prostoru i to je način da iznesemo ponudu van pred posjetitelje i građane. To nam je bitno jer zadruge rade upravo što je u turizmu bitno, razne suvenire, uporabne predmete, prerađuju lokalne namirnice u zdrave proizvode i možda jednom ti učenici u budućnosti pronađu sebe kao dijelom turističke ponude i na taj način, naglasila je Burić.

Dodala je i kako će im se ove godine pridružiti Dom za starije i nemoćne osobe Sv. Antun sa svojim aktivnostima, pridružit će im se i lokalni OPG-ovi sa svojom ponudom, a imat će organizirane i tematske radionice od strane Gradskog muzeja i Knjiguljice.

Zamjenica gradonačelnika, Andreja Navijalić istaknula je kako se radi o važnoj kulturnoj tradiciji Grada Karlovca, a sve u sklopu obilježavanja rođendana grada Karlovca.

-Karlovačka Zvijezda slavi svoj 440. rođendan. Da bi ta proslava bila potpuna i u njoj svi sudjelovali, zaista je bitno da se svi uključe. To je ona vrijednost naše rođendanske proslave koja traje dugo vremena i u koju se uključuju svi dionici koji mogu sa različitih aspekata dodati sve ono što je bitno, poručila je Navijalić.

Istaknula je i kako je važno da se taj duhovni dio koji se odvija u samoj crkvi proširi i na centralni Trg bana Jelačića sa svim onim aktivnostima i ponudama koje pridonose kvaliteti naših proštenja.

A na sami dan svetkovine Presvetog trojstva, 16. lipnja u Zorin domu s početkom u 20 sati bit će prikazana glazbeno-scenska predstava “Svetac svega svijeta“ u izvedbi ansambla Kolbe sa zagrebačkog Svetoga Duha. Zahvaljujući Zorin domu i franjevcima ulaznice za građane su besplatne, a mogu se od danas podići na blagajni Zorin doma. (sl)

Foto: (ič)