Prvi Karlovački

Uspostavom proizvođačkih organizacija u sektoru voća i povrća do boljih rezultata u poljoprivredi

Autor: Branko Obradović

14.09.2021

Županija

Ministrica poljoprivrede Marija Vučković vodila je danas u Karlovcu radionicu na temu uspostave proizvođačkih organizacija u sektoru voća i povrća u Karlovačkoj županiji

U restoranu Kristal danas je održana radionica Ministarstva poljoprivrede na temu uspostave proizvođačkih organizacija u sektoru voća i povrća u Karlovačkoj županiji. To je bila jedna u nizu radionica, a ovu je vodila ministrica poljoprivrede Marija Vučković. Radionici su prisustvovali županica Martina Furdek Hajdin, karlovački gradonačelnik Damir Mandić, upravitelj proizvođačke organizacije Jabuka HR Luka Cvitan, kao primjer dobre prakse te lokalni OPG-ovci. Prije radionice održana je konferencija za novinare. Govori upravitelj proizvođačke organizacije Jabuka HR Luka Cvitan, a ta organizacija je primjer dobre prakse.

-Nas nazivaju primjerom dobre prakse. Proizvođačka organizacija Jabuka HR djeluje od 2015. godine, kada je dobila status proizvođačke organizacije. Jabuka HR okuplja trenutno dvadeset istaknutih proizvođača jabuke, težimo kvaliteti, s proizvodnjom na 260 hektara, a organizaciji su naslonjeni još neki proizvođači s oko 150 hektara. Tako da Jabuka HR danas kontrolira gotovo 400 hektara jabuke i svoje jabuke plasira u većini trgovačkih lanaca u Hrvatskoj, a dio ide ine inozemno tržište, kazao je Luka Cvitan.

Ministrica Marija Vučković istaknula je da je radionica organizirana u suradnji s Karlovačkom županijom.

-Danas smo organizirali zajednički radionicu o proizvođačkim organizacijama. Imajući u vidu da posljednjih godina imamo napredak u broju proizvođačkih organizacija, ne možemo biti zadovoljni s proizvodnjom koja se okrupnjuje , ne možemo biti zadovoljni s prodajom, s trendovima u prodaji, koji se odvijaju preko proizvođačkih organizacija, kao osnovnog oblika udruživanja malih poljoprivrednika. Ovaj oblik promovira Europska unija upravo zato da bi se otklonili određeni strukturni nedostaci u poljoprivredi, da bi se udružili, okrupnili i ojačali naši poljoprivrednici. Da bi se koncentrirala njihova ponuda, a prodaja učinila standardnijom i prepoznatljivijom, a olakšala promocija i marketing. Isto tako u okviru našeg programa za otpornost i oporavak, ovaj program je dodatno prepoznat. Pa smo predvidjeli određenu reformsku aktivnost, koja predviđa izgradnju skladišno-distribucijskih centara, kao logističku infrastrukturu za nedostatak logističke infrastrukture za prikupljanje, skladištenje, doradu, preradu i distribuciju poljoprivrednih proizvoda u sektoru voća i povrća, rekla je ministrica poljoprivrede Marija Vučković.

Županica Martina Furdek Hajdin kazala je da na području Karlovačke županije još nije osnovana niti jedna proizvođačka organizacija, ali da se intenzivno radi na tome da se potakne poljoprivrednike na ovaj oblik udruživanja.

-Intenzivno činimo napore da potaknemo naše poljoprivrednike na ovaj oblik udruživanja. On može pridonijeti kvaliteti u nabavi repro materijala i plasmanu proizvoda te učiniti samu njihovu primarnu djelatnost puno učinkovitijom. Onda se oni mogu baviti svojom matičnom djelatnošću, a netko u ime njih radi menadžerski posao i piše projekte za prijave na moguće izvore financiranja njihovog poslovanja i investicija. Ovo je jedna u nizu radionica, a posebna je jer ju vodi ministrica Vučković, istaknula je županica Martina Furdek Hajdin.