Obilježavanje Europskog tjedna mobilnosti

Uspon na Klek u organizaciji JU Natura Viva i Hrvatskih šuma UŠP Ogulin

VIŠE IZ RUBRIKE

Omiljena planinarska destinacija

Ovogodišnja je tema Europskog tjedna mobilnosti “Kombiniraj i kreći se“, a upravo je učenje uz planinarenje izvrsna kombinacija aktivnosti.

Europski tjedan mobilnosti obilježen je jučer usponom do planinarskog doma na Kleku. Prezentacijskoj šetnji koju su organizirale Javna ustanova za upravljanje zaštićenim područjima Karlovačke županije NATURA VIVA i Hrvatske šume uprava šuma podružnica Ogulin pridružilo se 30-ak sudionika i predstavnika raznih institucija i udruga.

-Ovogodišnja je tema Europskog tjedna mobilnosti “Kombiniraj i kreći se“, a upravo je učenje uz planinarenje izvrsna kombinacija aktivnosti. Edukacija je na području značajnog krajobraza Klek i do sada bila moguća no biti će još zanimljivija uz obnovljene edukativne ploče. Vizualno je ujednačeno i obnovljeno pet botaničkih ploča prema idejnim materijalima prerano preminulog prod.dr.sc. Joze Franjića te sedam poučnih ploča JU NATURA VIVA o prirodoslovnim vrijednostima Kleka. U izradi stručnog sadržaja uz JU NATURA VIVA i Fakultet šumarstva i drvne tehnologije u Zagrebu sudjelovalo je i Hrvatsko šumarsko društvo ogranak Karlovac.

Izuzetno težak terenski posao postavljanja ploča odradile su Hrvatske šume, Uprava šuma podružnica Ogulin sa 44 radnika koji su od podnožja u Bjelskom do samog vrha Kleka na rukama prenijeli više stotina kilograma različitog materijala za info ploče, uz neizostavnu pomoć HGSS stanice Ogulin i HPD Ogulin te dakako JU NATURA VIVA.

Omiljena planinarska destinacija ovim je projektom dobila nove poučne ploče koje će sigurno privući pozornost planinara i omogućiti uz druge i edukativnu funkciju boravka u prirodi. Šetnja na ovakav oblačan i kišan dan podsjetnik je kako je odabir boravka u prirodi i šetnja umjesto korištenja vozila uvijek moguća, samo je potrebna prikladna oprema i dobra volja, stoji u priopćenju Hrvatskih šuma.