Prvi Karlovački

Uspješni rezultati projekta “Zakoračimo u život bez nasilja”

Autor: Ivana Ivandić

20.04.2022

Karlovac

Ukupno je 48 žena i 15 djece žrtava nasilja (predviđeno je 38 žena i 12 djece) uključeno u projekt na području Karlovačke, Šibensko-Kninske i Ličko-senjske županije.

Ženska grupa Korak, Udruga ZvoniMir iz Knina i Udruga žena NIT Korenica zadovoljni su s rezultatima projekta “Zakoračimo u život bez nasilja – unapređenje usluge psihološkog savjetovanja žrtava obiteljskog nasilja”.

-Morali smo imati deset žena i četvero djece žrtava obiteljskog nasilja uključenih u projekt, a mi smo kroz dvije godine imali 25 korisnika, od toga je 17 žena i osmero djece, koji su kroz cijeli period primali psihološku, administrativnu i pravnu pomoć. Bilo je i preko 200 telefonskih savjetovanja, istaknula je djelatnica Savjetovališta Udruge ZvoniMir iz Knina Valerija Čulina.

Ukupno je na području Karlovačke, Šibensko-Kninske i Ličko-senjske županije u projekt uključeno 48 žena i 15 djece žrtava nasilja (predviđeno je 38 žena i 12 djece), osposobljeno je 12 stručnjakinja u području socijalnih usluga (umjesto predviđenih pet) te su 44 žene i 15 djece prošli kroz psihološko savjetovanje i procjenu.

Od aktivnosti su provedene psihološke procjene savjetovanja i psihosocijalne podrške za žrtve nasilja te edukacije za stručnjake i djelatnike.

-Kroz ovaj projekt naše usluge digli smo na višu razinu, a rad udruge dodatno profesionalizirali tim više što će naše usluge psihološke procjene i savjetovanja moći koristiti i institucije čiji korisnici za njima budu imali potrebu, naglasila je djelatnica Savjetovališta Ženske grupe Korak Dragnina Mandić-Jakšić.

U početku je bilo problema, kako objašnjavaju, ali ubrzo je prepoznat njihov rad.

-U početku smo imali malo problema. To je bilo prvi put da smo u Ličko-senjskoj županiji počeli provoditi Savjetovalište za žrtve obiteljskog nasilja pa je trebalo malo vremena da bi korisnici kojima je potrebna pomoć prihvatili tu mogućnost i došli potražiti pomoć. Kako je projekt prolazio sve više i više smo bili prepoznatljivi na tu temu u lokalnoj zajednici, objasnila je djelatnica Savjetovališta Udruge žena NIT Korenica Marijana Nahod.

Pomoć se nastavlja

Projekt koji je počeo 2020. godine završava 22. travnja ove godine, ali time ne prestaje rad Savjetovališta i udruga.

-Nažalost projekt se ne nastavlja, ali mi smo se dogovorili s našim korisnicima da će i dalje dolaziti na psihološko, emocionalno, pravno i administrativno savjetovanje, poručila je Čulina iz Uduge ZvoniMir iz Knina.