Unatoč manjem broju i zaostatku zbog korone uspjele su se u svim kategorijama plasirati na Europsko prvenstvo gdje se nadaju osvajanju zlata kao i prije tri godine.

USPJEŠNE KARLOVAČKE MAŽORETKINJE "Dugo nam je trebalo da dođemo do neke medalje"

VIŠE IZ RUBRIKE

  Prepoznatljive po svojim plavim uniformama Karlovačke mažoretkinje možemo vidjeti u povorkama raznih manifestacija kao što je rođendan grada, otvorenje Dana piva itd. Tada imaju priliku javnosti pokazati svoje koreografije koje pripremaju za natjecanja na kojima su vrlo uspješne. Odlične rezultate ostvarile su i na 25. Državnom prvenstvu u svibnju u Klinča Selima.

  Kadetkinje su prvakinje u Hrvatskoj, juniorke su osvojile broncu, a seniorke peto mjesto. Izniman uspjeh ostvarile su i u neformacijskim nastupima, odnosno kao duo natjecateljice. Zlatne medalje osvojile su duo seniorke Nika Simić i Leona Šuštić te duo kadetkinje Nika Dejanović i Iva Trubić. Treće mjesto isto je pripalo kadetkinjama, brončane medalje osvojile su Lea Javorski i Mia Novković.

  No, nije bilo nimalo lako. Dugo im je trebalo da dođu do zlata, uloženo je puno truda i vremena.

  -Dugo nam je trebalo da dođemo do neke medalje. Krenulo je nakon osvojene prve seniorske bronce i kadetskog srebra pa se svake godine očekivalo sve više i više, priča predsjednica Karlovačkih mažoretkinja Jelena Pikivača.

  Europske prvakinje

  Uspješno su nastavile do europskih prvakinja u kadetskoj i juniorskoj kategoriji 2019. godine u Francuskoj na Europskom prvenstvu. Zatim je sve stalo zbog korone koja ih je, kako dodaje, malo unazadila.

  -Trebale smo nastaviti s time da budemo ponovo prvakinje na državnom i europskom, ali onda je sve to stalo. Djevojke koje su tada bile prve većinom su se ispisale. Sada malo kaskamo, ali ovi rezultati su jako dobri.

  Zlatni seniorski duo Leona Šuštić i Nika Simić još uvijek su pod dojmom, jako su sretne što im se uloženi trud isplatio. Već su zajedno nastupale kao juniorke kada su osvojile drugo mjesto na Europskom prvenstvu pa je zadovoljstvo još veće.

  -Na početku je bila velika trema i strah jer smo u kratkom vremenu napravile koreografiju, a znale smo da konkurencija neće biti blaga. Jako puno truda smo uložile i isplatilo nam se, kaže seniorka Leona Šuštić.

  Tremu su imale i kadetkinje Nika Dejanović i Iva Trubić koje su prvi put nastupale kao duo.

  -Bilo je treme jer smo prvi put plesale same, samo nas dvije na cijelom terenu. Konkurencija je bila teška, ali uspjele smo, priča kadetkinja Nika Dejanović.

  Konkurencija nije nimalo laka, Hrvatska je većinom najjača u kategoriji štap, pa su im hrvatski timovi najveća konkurencija i na Europskom prvenstvu. Ono što ne uspiju ostvariti na državnom pokušaju na europskom, navodi predsjednica Jelena Pikivača.

  Recept za uspjeh su naravno treninzi koje imaju uglavnom dva puta tjedno, sat i pol do dva, a pred natjecanje treniraju i skoro svaki dan. Jedno od mjesta na kojem najčešće treniraju je Trg bana Jelačića gdje smo imali priliku vidjeti kako izgleda jedan trening mažoretkinja. Figure i pokreti se ponavljaju iznova dok koreografija ne bude bez ijedne greške.

  -Zimi smo ograničeni zbog dvorane, a kad smo vani onda se prilagođavamo kako možemo. Pred natjecanje su treninzi i svaki dan do tri sata. Za jednu koreografiju treba dobrih tri do četiri mjeseca intenzivnog treninga, objašnjava.

  Za Državno prvenstvo seniorke Nika i Leona trenirale su tri do četiri sata na Trgu svaki dan zadnjih mjesec dana.

  -Nalazile smo se kako smo mogle u skladu sa školom. Općenito treniramo ovdje na trgu, jedino nam je bio problem malo sunce pa su to bili dosta naporni treninzi. Mjesec dana prije natjecanja trenirale smo svaki dan, navodi Nika Simić.

  Kadetkinje Nika i Iva osim na treninzima, vježbale su kad god su imale slobodnog vremena, pripremale su se otprilike tri mjeseca, dodaje Nika Dejanović.

  Broj mažoretkinja smanjio se za pola

  Korona je utjecala i na broj mažoretkinja koji se smanjio za pola. Trenutno ih je šezdesetak, a prije pandemije bilo ih je skoro 130.

  - Korona je napravila svoje i pola djevojaka nam se ispisalo i odustalo. Prijašnjih godina bilo je više od sto mažoretkinja. Svake godine smo rasle pa je broj članica naglo palo, ali sada se opet to sve lagano vraća kako su se vratila natjecanja tako se i djevojke vraćaju, kaže predsjednica mažoretkinja Pikivača.

  Također, prije je u natjecateljskim kategorijama bilo 17 djevojaka, a ove godine ih je samo devet u juniorima. Tri su natjecateljske kategorije – kadeti, juniori i seniori, a trenutno imaju i početni sastav. Prije su imali i dječji sastav od četiri do šest godina. Od četiri do 24 godine neka je dobna granica, a prethodno znanje, dodaje, nije potrebno, samo želja.

  -Neki kažu ritam je bitan jer se ne može naučiti, ali se može istrenirati, može ući u uho, nauči se brojati na glazbu.

  Mažoret je ples koji se pleše sa štapom na dvočetvrtinsku ili četveročetvrtinsku glazbu na koju je najlakše brojati od jedan do osam. Sastoji se od četiri do pet osnovnih koraka i četiri osnovne vrtnje od kojih se rade figure.

  -Od osnovnih koraka i figura radi se koreografija koja traje dvije minute. U Hrvatskom mažoret savezu se može natjecati u kategoriji štap, u čemu se mi natječemo, i kategoriji palice, to je više tradicionalniji mažoret ples na koračnice što se većinom može vidjeti kad se pleše s orkestrom.

  Karlovačke mažoretkinje natječu se samo u kategoriji štap te u solo i duo koji su kompliciraniji nastupi jer se izvode teže figure i pokreti koje nije jednostavno izvesti u formaciji jer je teško uskladiti veliki broj djevojaka.

  U svim sastavima plasirale su se na Europsko prvenstvo

  Sad su krenule s intenzivnijim treninzima jer su se u svim sastavima izborile za nastup na Europskom prvenstvu koje će se održati u rujnu ove godine. Konkurencija je veća, a u cilju im je uvijek napraviti nešto što nitko nikada nije vidio kako bi osvojile zlato i na ovom prvenstvu, nadaju se sedamnaestogodišnje seniorke Nika i Leona koje su mažoretkinje već desetak godina te najbolje prijateljice, što im puno znači da bi se mogle zajedno natjecati.

  -Najbolje smo prijateljice od vrtića pa smo skupa i krenule. Kroz sve sastave smo prošle zajedno i nismo se razdvajale. Zato i plešemo duo, dobre smo si, kaže Leona Šuštić.

  U slobodno vrijeme bave se samo treninzima pa nemaju vremena za druge hobije, ali kad nešto voliš ne treba, smatraju, ništa drugo uz to.

  Kadetkinje se također nadaju prvom mjestu kao i na Državnom prvenstvu.

  -Vježbat ćemo i pripremati se kao i za državno, dodaje jedanaestogodišnja Nika Dejanović koja je u mažoretkinjama od četvrte godine. Zaljubila se u ovaj ples i doma se, kako otkriva, ne odvaja od štapa, što duže moguće planira se ovime baviti.