Gradska toplana

Uspješan završetak projekta „Revitalizacija vrelovodne mreže u gradu Karlovcu“

VIŠE IZ RUBRIKE

Modernizacija i značajne uštede

Završna konferencija u sklopu projekta „Revitalizacija vrelovodne mreže u gradu Karlovcu“ održana je danas u Kinu Edison.

Na uspješan završetak ovog značajnog projekta usmjerenog na modernizaciju i unapređenje vrelovodne infrastrukture u gradu Karlovcu osvrnuo se direktor Gradske toplane, Zdravko Eremić.

-Obnovili smo 15,7 kilometara vrelovodne mreže, ostvarili smo energetske uštede koje smo zacrtali i krećemo dalje, jer sada smo uz pouzdanu i sigurnu vrelovodnu mrežu ostvarili pretpostavke kako bi mogli krenuti s proizvodnjom i distribucijom energije iz obnovljivih izvora, što to nam je naredna investicija, izjavio je Eremić.

Naglasio je i kako su prema napravljenom eleboratu, gubici s više od 15 posto smanjeni na ispod osam posto.

Na značaj projekta osvrnuo se i gradonačelnik Damir Mandić.

-Sama vrijednost projekta od 133 milijuna kuna govori da je bio nužan za naš grad, jer imali smo vrelovode starije više od 50 godina. Grad je godinama zajedno s toplanom ulagao u obnovu, ali li to su bili maji zahvati, ovo je kompletna obnova. Mislim da smo riješili dva problema, puknuća koja su bila značajna proteklih godina, a drugo, pripremili smo Gradsku toplanu za ono što svi želimo i čemu se svi nadamo, a to je da danas, sutra koristi prije svega obnovljive izvore energije, a to je geotermalna voda iz podzemlja, naglasio je Mandić.

Rekao je i kako osim europskih sredstava, odnosno sredstava koje je toplana sama uspjela nabaviti iz Ministarstva regionalnog razvoja i fondova EU, Grad Karlovac je dokapitalizacijom toplane i to samo kroz posljednje dvije godine s 1,1 milijun eura, uspio također popratiti ovaj projekt , te kako je naveo, "i financijski gledano, može se reći da je projekt sam po sebi održiv i uspješno završen".

Vezano uz toplinarstvo u Karlovcu, naveo je o čemu trebamo nadalje razmišljati.

Kazao je kako vezano uz grijanje, imamo tri razine.

-Jedno je proizvodnja, jedno je distribucija i u tome su toplana i vrelovod ključni, a ono što je najvažnije to je energetska obnova višestambenih zgrada. Izgledno je da će i u narednoj godini biti dostupna bespovratna sredstva za te projekte, tako da cijelu tu priču grijanja u gradu Karlovcu pokušavamo u narednim godinama riješiti s jedne strane da se grijemo na obnovljive izvore energije, da je distribucija sigurna i u konačnici da je što manji gubitak topline u višestambenim zgradama, poručio je Mandić.

Konferenciji je uz brojne nazočne, prisustvovala i Spomenka Đurić, državna tajnica Ministarstva regionalnoga razvoja i fondova EU.