Prvi Karlovački

Uspješan nastup karlovačkih inovatora na Arci

Autor: Ksenija Begović

16.10.2021

Vijesti

Karlovački inovatori bili su uspješni na  19. međunarodnoj izložbi inovacija ARCA 2021 u Zagrebu. Od šest izloženih inovacija pet je nagrađeno. ARCA 2021 završila je danas podjelom medalja i priznanja.

Sigurno da nas takav rezultat veseli i ponosni smo na naše vrijedne inovatore. Potajno smo nadali medaljama, jer smo za ovu ARCU odabrali selekciju zaista vrijednih inovacija, visokog stupnja inovativnosti, posebno onih koje su u primjeni u tvrtkama svojih autora, rekao je predsjednik Udruge inovatora Karlovačke županije Željko Kovač.

Iz Udruge inovatora Karlovačke županije ističu da je u konkurenciji oko 160 inovacija iz dvadeset zemalja, Zlatnom medaljom nagrađena je inovacija iz HS Produkta „Ćelija za robotsko pročišćavanje srha“ čiji su autori Marko Filipović i Igor Stojković. Zlatnom medaljom nagrađen je i  „BVM8 – Vibromonitoring kartica“ grupe autora iz Turbocoma d.o.o., a vrijednost te inovacije potvrđena je i posebnom nagradom Međunarodne federacije nacionalnih saveza inovatora (IFIA).

Zlatna medalja osvojena je i u kategoriji mladih inovatora i to za Solarni automobil učenika i njihovih mentora iz Tehničke škole Karlovac, koji je bio i jedan od najatraktivnijih i najposjećenijih izložaka na izložbi.

Uz tri zlatne, osvojene su i dvije brončane medalje i to za inovaciju grupe autora iz Aquaestila Plus d.o.o., „Tehnologija za robotizirano brušenje akrilnih i n<kompozitnih proizvoda“  te za rad studenta karlovačkog Veleučilišta Tomislava Tropčića s mentorom Adamom Stančićem, „Primjena računalnog vida u mehatronici“.

Bez obzira što nije nagrađena medaljom, dodao je Kovač,  i „Zračna puška“ Andrije Horvatina je zbog svoj atraktivnog izgleda imala zapažen nastup.