Okrugli stol o Nacrtu prijedloga novog zakona o osobnoj asistenciji

Usluga osobne asistencije postaje pravo za osobe s invaliditetom, država osigurala novac za plaće asistenata

VIŠE IZ RUBRIKE

Bolje za sve

Očekuje se da će usluge osobnog asistenta koristiti još dodatnih 10.000 korisnika, država izdvaja sedam puta više za ovu uslugu

Nacrt prijedloga Zakon o osobnoj asistenciji bio je današnja tema Okruglog stola održanog u Gradskoj knjižnici Ivan Goran Kovačić.

O prijedlogu ovog zakona govorile su Marija Pletikosa državna tajnica u Ministarstvu rada, mirovinskog sustava, obitelji i socijalne politike te savjetnica ministra Zvjezdana Bogdanović.

- Kroz taj zakon će se regulirati prava osobnih asistenata koja do sada nisu postojala. Sad je riješeno i financiranje osobnih asistenata. Republika Hrvatska je kroz proračun osigurala znatno veća sredstva za financiranje osobnih asistenata, očekuje se povećanje broja korisnika, nekih dodatnih 10 tisuća, a isto tako sedam puta će se povećati sredstva za provođenje ovog programa, rekla je državna tajnica uoči početka okruglog stola.

Donošenjem Zakona o osobnoj asistenciji ovo će područje socijalne skrbi biti riješeno institucionalno i uz osigurana proračunska sredstva, napomenula je savjetnica ministra Zvjezdana Bogdanović.

-Donošenjem zakona usluga osobne asistencije postaje pravo osobe s invaliditetom, a ne kao do sada kad je ta usluga bila osigurana programskim projektnim financiranjem. To znači da će se donositi rješenja područnih centara za socijalnu skrb, odnosno sadašnjih područnih ureda centara za socijalni rad. Zakon o osobnoj asistenciji također za asistente donosi veliku sigurnost što se tiče njihovog posla. Donošenjem zakona otvara se mogućnost za povećanje njihovih plaća jer ukupna cijena sata usluge se diže za oko 30 do 40 posto. Ukupnu cijenu sata moramo gledati ne samo kao bruto plaću onog koji pruža uslugu nego sve troškovi koji su vezani zapravo za osiguravanje usluge. No, primjereno ju dižemo kako bi poslodavci mogli dići plaću asistentima, tumačima i videćim pratiteljima i osigurati im zapravo rad na neodređeno vrijeme, istaknula je Bogdanović.

Uz rješavanja statusa osobnih asistenata, Zakon o osobnoj asistenciji veliki je iskorak za osobe s invaliditetom.

-To je usluga koja može prevenirati njihovu institucionalizaciju, ali prvenstveno im omogućiti veću uključenost u život zajednice. Kroz ovu uslugu osigurat će se sve one njihove potrebe u svakodnevnom životu kroz pružanje pomoći u svakodnevnim aktivnostima, kako u kući, tako i izvan kuće, moći će putovati puno više i sigurnije tako da vjerujemo da će bitno poboljšati kvalitetu i zadržati ih što je moguće više u zajednici, dodala je savjetnica ministra.

Bogdanović je također uvjerena da će donošenje zakona, osim dosadašnjih više od 600 institucija koje su bile uključene u pružanje ove usluge biti i više te da će se usluga osigurati i na udaljenijim i manjim sredinama gdje je do sada nije bilo.

Donošenje zakona os osobnoj asistenciji pozdravljaju i udruge invalida potvrdila je predsjednica Udruge osoba s invaliditetom Karlovačke županije Gordana Jurčević.

-Od 2006. godine kad je krenu pilot projekt zaista iz godine u godinu povećavao se broj i mislim da je ova usluga prerasla projektnu uslugu. Zakon će biti taj koji će nam jamčiti da će svaka osoba s invaliditetom, a pri tom mislim na osobe s najtežim vrstama invaliditeta, po zadanim kriterijima moći koristiti ovu uslugu, a neće morati ovisiti o projektima, istaknula je Jurčević.

Osobnih asistenata u Karlovačkoj županiji fali dodala je Jurčević. Natječaju su raspisani i po nekoliko mjeseci, pogotovo za manje ruralne sredine, no zagarantirana veća plaća trebala bi to promijeniti, kao i povećanje satnice za pojedine korisnike na puno radno vrijeme.

Trenutačno uslugu osobnog asistenta koristi 31 korisnik, podatak se odnosi samo na članove Udruge osoba s invaliditetom Karlovačke županije. Kad se projekt osobne asistencije prvi put počeo provoditi uključeno je bilo svega troje ljudi.