Grad Karlovac treći pu zaredom dobio bezuvjetno pozitivno mišljenje od Državnog ureda za reviziju

Uskoro prodaja zemljišta u Poduzetničkoj zoni Gornje Mekušje

VIŠE IZ RUBRIKE

  U Uredu karlovačkog gradonačelnika Damira Mandića danas je održana najavna konferencija za novinare pred sutrašnju 32. sjednicu Gradskog vijeća. Bilo je riječi o dvije teme koje će biti sutra na sjednici, a to su prodaja zemljišta u Poduzetničkoj zoni Gornje Mekušje i revizija financijskoj poslovanja Grada Karlovca u 2018. godini. O prodaji zemljišta u Poduzetničkoj zoni Gornje Mekušje govorila je pročelnica Upravnog odjela za gospodarstvo, poljoprivredu i turizam Daniela Peris.

  -U tijeku je komunalno opremanja Poduzetničke zone Gornje Mekušje. Ovaj projekt Grad Karlovac provodi uz sufinanciranje Europskog fonda za regionalni razvoj, a traje od 1. srpnja 2019. godine do 1. srpnja 2020. godine. Ukupna je vrijednost projekta više od deset milijuna kuna, a s 85 posto sredstava sufinancira ga Europski fond za regionalni razvoj. Radi se o uređenju 8225 kvadratnih metara infrastrukture za potrebe ulagača. Na deset parcela ulagači će moći imati poduzetničke aktivnosti. Krajnji cilj je razvoj gospodarstva i otvaranje novih radnih mjesta, kazala je pročelnica.

  Peris je istaknula da su i određene cijene za prodaju zemljišta u Poduzetničkoj zoni Gornje Mekušje.

  -Grad Karlovac naručio je izradu elaborata o procjeni vrijednosti nekretnine od stalnog sudskog vještaka za gospodarstvo. Temeljem procjene cijena ukupne površine iznosi 10.310.000 kuna ili 126,8 kuna po kvadratu. Vrijednost najmanje parcele od 2.856 kvadrata iznosi 362.000 kuna, a najveće od 23 tisuće kvadrata 2.958.000 kuna. Sva dokumentacija je izrađena, istaknula je Daniela Peris.

  Pročelnica Upravnog odjela za proračun i financije Lidija Malović kazala je da je Grad Karlovac treći pu zaredom dobio bezuvjetno pozitivno mišljenje od Državnog ureda za reviziju.

  -Nakon tri godine Državni ured za reviziju bio je u Gradu Karlovcu i od svibnja do prosinca prošle godine napravio reviziju kompletnog financijskog poslovanja Grada Karlovca za 2018. godinu i jedan dio za 2016. i 2017. godinu. Pregledali su sve prihode proračuna i analizirali rashode, provjerili su evidenciju nekretnina i upravljanje nekretninama te su pregledali sve postojeće javne nabave. Grad Karlovac je treći put zaredom dobio bezuvjetno pozitivno mišljenje, rekla Lidija Malović.

  Gradonačelnik Damir Mandić najavio je da bi već krajem ove godine investitori mogli početi ulagati u svoje parcele u Poduzetničkoj zoni Gornje Mekušje.

  -Ono što je ključno da je Grad Karlovac ušao u ovaj projekt, jer je uspio aplicirati i povući sredstva iz Europskog fonda za regionalni razvoj. To ističem, jer sami s novcem iz proračuna to ne bi uspjeli. Valja imati na umu da je Grad Karlovac osigurao svoja sredstva za čišćenje zone, a prilikom radova otkrivena su minsko-eksplozivna sredstva, pa se moralo raditi dublje razminiranje cijele zone. Sve u svemu projekt ide svojem kraju. I do sada smo nudili zonu potencijalnim investitorima. Očekujem da bi do kraja godine investitori mogli početi ulagati u svoje parcele. Glavni cilj ovog projekta bio je osigurati uvjete za otvaranje novih radnih mjesta, rekao je Mandić.

  Što se tiče revizije, gradonačelnik Mandić zahvalio je svim pročelnicima, koji nastoje svoj posao raditi sukladno propisima. (b.o.)

  Foto: Igor Čepurkovski