EU sufinanciranje će iznositi 2,5 milijuna kuna, a ukupna vrijednost investicije je 4,7 milijuna kuna

Uskoro kreće energetska obnova zgrade Gradske uprave

VIŠE IZ RUBRIKE

  Zgrada Gradske uprave još jedan je objekt na kojem će uskoro krenuti radovi energetske obnove. Grad je zgradu prijavio za europsko financiranje ove godine s ciljem postizanja energetskih ušteda čime će se  proljepšati vizura grada, ali i značajno smanjiti gubici energije. Projekt sufinancira Europska unija iz Europskog fonda za regionalni razvoj unutar Operativnog programa „Konkurentnost i kohezija 2014. – 2020. Vrijednost prihvatljivih troškova je 4,1 milijun kuna, od čega EU sufinanciranje iznosi 2,5 milijuna kuna.   Projekt će se provoditi 24 mjeseca, točnije  do 19. listopada 2020., a ukupna vrijednost investicije je 4,7 milijuna kuna.

  -Cilj projekta je smanjenje potrošnje energije u zgradi Gradske uprave korištenjem energetske učinkovitosti. Energetska obnova će unaprijediti energetski razred građevine od G na A kategoriju, smanjiti emisiju CO2 za 79 posto i postići godišnju energetsku uštedu od 174 tisuće kWh godišnje. Projekt će unaprijediti stanje u lokalnoj zajednici, a posebice popraviti kvalitetu boravka u zgradi Gradske uprave za djelatnike i korisnike javnih usluga, kazao je voditelj projekta Robert Vodopić.

  Ovaj projekt je i dio estetskog uljepšavanja grada,  posebice stare gradske Zvijezde, kaže gradska pročelnica Vesna Ribar i precizira što će se konkretno raditi.

  -Bit će izmijenjena kompletna stolarija, krovni prozori, izrađena toplotna ovojnica s unutarnje strane objekta kao i kompletna obnova fasade vanjskog dijela. Također restaurirat će se ulazna vrata, obavit će se kompletna izmjena električnih instalacija, a postojeća rasvjetna tijela bit će zamijenjena LED rasvjetom. Ide se i na toplinsku izolaciju svih unutarnjih prostora i na tavanskom dijelu, te stropnih konstrukcija II kata i i one  iznad velike vijećnice. Dodatno će se u atriju zgrade  promijeniti sva bravarija kao i krovna konstrukcija dvorišnog dijela.

  Cjelokupan posao energetske obnove zgrade Gradske uprave radit će se pod kontrolom Konzervatorskog odjela, Ministarstva kulture tako da će i sve elemente boje stolarije i fasade odrediti konzervatori.

  -Početkom iduće godine izaći ćemo u javnost s podacima o realnim i stvarnim uštedama u novcima u  svim objektima na kojima je energetska obnova odrađena; bilo da se radi o školama ili o ulaganjima u vrtiće koje smo zadnjih pet godina poprilično rekonstruirali. Ova ulaganja, odnosno čak i ovi iznosi koje moramo sami izdvojiti, vrlo brzo će se početi vraćati kroz uštede, poručio je karlovački gradonačelnik Damir Mandić s današnje konferencije za novinare na kojoj je predstavljen projekt energetske obnove zgrade Gradske uprave.

  Uskoro kreće postupak javne nabave, tako da bi radovi mogli početi iduće godine.