Razgovor: Saša Belčić, trener Atletskog kluba "Karlovac"

"Uskoro ćemo imati neka nova imena, koja će biti u samom vrhu hrvatske atletike"

VIŠE IZ RUBRIKE

  Prošla godina bila je izuzetno uspješna za Atletski klub "Karlovac", a po mnogima i najbolja do sada. Bila je to rekordna godina po broju osvojenih medalja na državnim prvenstvima u svim kategorijama, osvojene su čak 54 medalje, a Bruno Belčić nastupio je na Europskom juniorskom prvenstvu u Švedskoj na 3.000 metara sa zaprekama. Zahvaljujući ostvarenim rezultatima, atletičari i atletičarke dobili su niz priznanja na svečanosti proglašenja najboljih u karlovačkom sportu u 2019. godini. Ivan Katić bio je najbolji sportaš u prošloj godini, a najbolji mladi sportaši Helena Valentić i Bruno Belčić. Najzaslužniji za procvat karlovačke atletike trener Saša Belčić proglašen je za najuspješnijeg karlovačkog trenera u 2019. godini.  Od karlovačkih atletičara i atletičarki očekuju se i ove godine vrhunski rezultate, a posebno zbog toga jer će im se uvjeti rada značajno poboljšati. Naime, ovog proljeća bit će završena obnova atletske staze i ostalih borilišta na Stadionu "Branko Čavlović Čavlek". O svemu tome razgovarali smo s trenerom Atletskog kluba "Karlovac" Sašom Belčićem.

  Najuspješniji ste karlovački trener u 2019. godini. Koji je vaš komentar?

  -Rekao bih da je lakše osvojiti, nego zadržati takvu titulu. Da bi te rezultate iz prošle godine barem samo izjednačili trebat će puno truda i rada, a pogotovo da bi ih nadmašili. Titula najboljeg karlovačkog trenera puno mi znači, jer u našem gradu ima puno kvalitetnih i uspješnih trenera.

  Kako je ustvari došlo do tog procvata karlovačke atletike, što je bilo presudno?

  -U jednom sam se trenutku možda i više angažirao oko prikupljanja mladih talenata, to zahtjeva dosta rada i vremena. Pokazalo se uspješno što smo imali termine u dvoranama nekih škola i radili tamo s mladim sportašima, koji su se tako i motivirali za atletiku. Jednostavno skupila se jedna dosta kvalitetna ekipa, koja je počela sve ozbiljnije trenirati i svi su došli do jako dobrih rezultata. Dobro je u svemu tome što se na njih nadovezuju i mladi koji dolaze, koji ustvari prolaze taj isti put. Za očekivati je da ćemo uskoro imati neka nova imena, koja će biti u samom vrhu hrvatske atletike.

  Koliko su za otkrivanje talenata važna školska natjecanja?

  -Školska natjecanja su dobra za nas trenere, ne samo iz atletike već i iz drugih sportova, jer se tamo mogu zamijetiti neki talenti. To ne mora ništa značiti, jer ta mlada osoba mora biti voljna trenirati taj sport, a tu su i roditelji koji moraju dati podršku, te učitelji u školama. Cijeli sustav mora biti u tome da bi došli do jednog vrhunskog sportaša.  

  Što je po vama u sportu važnije talent ili rad?

  -U sportu mora biti i jedno i drugo. Ako netko nije vrhunski talent, uz puno rada u konačnici može doseći bolje rezultate od nekog tko je talent, a ne želi raditi. Najoptimalnije je ako sportaš ima talent i hoće raditi, onda može doći do vrhunskog rezultata. Brzina je recimo 90 posto urođena, drugo su sve neke dodatne stvari, s kojima se ta brzina nadopunjuje. Ako je netko brz, brz je, a izdržljivost je ta koja se može natrenirati. Izdrživost je prirodno 50 posto prirođena, a ostalo se može postići treninzima.

  Imate li plan kako nadmašiti rekord od 54 medalje osvojene u prošloj godini?

  -Imam plan kako to nadmašiti, ali moram reći da već malo kaskamo za tim planom. Kratki smo za nekoliko medalja u ovom zimskom razdoblju, očekivao sam iskreno više. Mlađi kadeti i mlađe kadetkinje sudjelovali su na dvoranskom državnom prvenstvu, i tu smo podbacili. No, moram pohvaliti Franju Špišića, jako je dobro trčao, bio je šesti na 60 metara u dvorani. Na 200 metara bio je četvrti, ali je imao vrlo jaku konkurenciji, dao je sve od sebe. Išao je svoj i klupski rekord na 200 metara, no prvi u toj disciplini oborio je državni rekord. Dakle, Špišić je bio četvrti, a tu sam očekivao neku medalju. Mala Ida Nikolić bila je peta na 800 metara kod mlađih kadetkinja.  

  Jeste li zadovoljni rezultatima seniora na dvoranskom državnom prvenstvu?

  -Da, seniori su dobro odradili posao. Ivan Katić obranio je naslov dvoranskog prvaka države na 800 metara. Katić je bio prvi u vremenu 1.54.53. Bruno Belčić osvojio je srebrnu medalju na 1.500 metara. Muška štafeta 4x400 metara u sastavu Tin Dolšak, Ivan Katić, Bruno Belčić i Hrvoje Neralić izborila je srebrno odličje. Lea Novković osvojila je brončanu medalju na 60 metara s preponama. Katić je bio prvi, iako je imao ozljedu pete, pa je morao propustiti neke treninge. Bruno Belčić dobro trči u zimskom razdoblju, na tromeču u Sloveniji išao je osobni rekord na 1.500 metara 3.53.62. To je najbolji rezultat sezone na seniorskim tablicama u Hrvatskoj.

  Obnavlja se atletska staza na karlovačkom stadionu, u proljeće bi trebala biti gotova. Imate li već planove za treninge na njoj?

  -Razmišljam o toj stazi, jer doći će vrijeme kada ćemo morati početi vani raditi specifične treninge, tamo početkom travnja. Ove godine se sve nekako pomaknulo zbog Mediteranskih igara za mlađe seniore, koje će biti održane početkom lipnja, tako da dečki moraju biti krajem svibnja u top formi. Da bi to ostvarili, moramo ranije krenuti sa specifikom, nadam se da će do tada staza biti gotova da možemo trenirati vani. Za sada radimo na stazi u dvorani, to nam je super. Mislim da je ta staza jedan od parametara, koji su zaslužni za naše uspjehe u zadnje dvije, tri godine.

  Sigurno obilazite stazu i pratite radove na njoj. Kada bude gotova staza će biti poticaj za nove uspjehe. Kako gledate na tu situaciju?

  -Da, redovno pratim radove, sve je spremno, čeka se finalna obrada, da se guma izlije sa strojem i poravna. Temperatura bi trebala biti petnaestak stupnjeva i ne bi smjelo biti vlage niti kiše. Trebaju dva tjedna da se to odradi, no čekaju se povoljni vremenski uvjeti. Uz stazu, bit će obnovljena i sva atletska borilišta, radi se na tome da bi se na natječajima došlo do novca, kako bi se mogla kupiti kompletna oprema, strunjače, blokovi, prepreke i sve ostalo što treba za održavanje natjecanja. Bit ćemo ove godine početkom rujna domaćini državnog prvenstva za mlađe seniorke i mlađe seniore. Bit će u programu sve atletske discipline, pa moramo imati kompletno borilište.

  Kakvi su planovi u klubu s radom u svim disciplinama, ne samo u trkačkim, kada sva borilišta budu opremljena?

  -Razmišljamo o tome i poduzeli smo već neke korake. Kada bude gotovo kompletno borilište, počet ćemo trenirati sve discipline. Forsiram da naši atletičari i atletičarke nastupaju u višeboju, ne samo zbog medalja, nego čisto zbog treninga i da prođu sve atletske discipline, da budu upoznati s time. Neki su u višeboju samo da odrade, a Lea Novković ima i kvalitetne rezultate. Njoj malo nedostaje do norme za Europsko prvenstvo za mlađe juniorke u sedmoboju. Ona je talentirana, može raditi sve discipline. Ona i Hrvoje Neralić trče prepone, prvaci su države na preponama, a mi u klubu imamo četiri prepone, snalazimo se, improviziramo. Stvarno se nadam kada dobijemo tu opremu da ćemo i ozbiljnije trenirati sve discipline i da će i atletičarke i atletičari biti ozbiljniji u svemu tome. Imam u grupi talentiranih za druge discipline, osim trčanja. Jedna cura je dosta talentirana za bacanja. Prošle godine se pojavila i počela je bacati. Plan mi je napraviti grupu od desetak atletičarki i atletičara za bacačke discipline. Najteže je krenuti, kada oformite grupu, kada oni postanu klapa, onda je sve lakše.

  Kakva je situacija s članovima kluba, koji studiraju u Zagrebu?

  -Sada dolaze na treninge u Karlovcu, ispitni su rokovi, pa ne moraju nužno biti u Zagrebu. Skoro svi su u Karlovcu i redovno treniraju. Odradili su sve što smo planirali i hvala Bogu nije bilo ozljeda. Jedino je Katić imao manjih problema s petom, ali to je sada već prošlost. Tako da su sada svi na visokoj razini rezultata, vidjet ćemo što će biti dalje. Planiramo početkom travnja otići na desetak dana na pripreme u Makarsku i tu ćemo krenuti sa specifikom. Kada se vratimo, nadamo se da će biti gotova naša staza i da ćemo moći normalno nastaviti trenirati.

  Kako atletičarke i atletičari stoje s normama za europska prvenstva?

  -Lea Novković ima normu za Europsko prvenstvo od prošle godine, ona je mora samo potvrditi. Ima normu na 400 s preponama, ima normu u dvorani i na 400 metara, ove je godine trčala na 400 metara tri sekunde brže, nego prošle godine u dvorani. Tako da bi mogla imati normu i na 400 metara s preponama i na 400 metara, fali joj pol sekunde. Ako ispuni i tu drugu normu, vidjet ćemo hoće moći nastupiti zbog satnice u obje discipline ili samo u jednoj. Bruno Belčić i Hrvoje Neralić kandidati su za Europsko prvenstvo za mlađe seniore. Oni će nastupiti u lipnju u Španjolskoj na Prvenstvu Mediterana za mlađe seniore. Do norme za Europsko prvenstvo Hrvoju Neraliću fali sekunda, a Bruni Belčiću nešto više. Naši su standardno pozvani na sva natjecanja na koja ide kompletna reprezentacija, tako će nastupiti na Balkanskom prvenstvu. Lea Novković je i blizu norme za Svjetsko juniorsko prvenstvo u Keniji na 400 metara s preponama, norma je ispod 61 sekunde, a ona za sada ima 62,11. Nije nemoguće da istrči normu.

  Koja natjecanja očekuju mlađe uzraste?

  -Oni redovnu treniraju i imaju svoja natjecanja, a to su natjecanja u sklopu Hrvatske atletske lige sjever. Na državno prvenstvo vodimo najbolje, koji su na visokoj razini rezultata. Moramo izbrusiti formu. Kada staza bude gotova, očekujemo priliv velikog broja djece i mladeži. Radit ćemo s njima sve discipline, čak i motku. Puno smo napravili bez staze, a još više se očekuje kada staza bude gotova.  

  Branko Obradović