Zaštita od poplave grada Ogulina

Uručeni ugovori za izgradnju brane retencije Ogulin

VIŠE IZ RUBRIKE

Strateški projekti

Radi se o četvrtoj fazi projekta

Ugovore o izvođenju radova i uslugama nadzora u sklopu EU projekta „Zaštita od poplava grada Ogulina“ dodijelio je danas izvođačima generalni direktor Hrvatskih voda Zoran Đuroković.

Izvođač radova na četvrtoj fazi projekta, a to je izgradnja brane retencije Ogulin s pripadajućim objektima je tvrtka Swietelsky, a vrijednost ugovora je 15,68 milijuna kuna bez PDV-a. Stručni nadzor navedenih radova „težak“ je 174.000 kuna bez PDV-a, a obavljat će ga djelatnici tvrtke Sedra Consulting. Projekt je ukupno vrijedan 186 milijuna kuna, a s 85 posto ga sufinancira Europska unija, a s 15 posto Hrvatske vode.

-Četiri faze treba odraditi za potrebe obrane od poplava samog Ogulina. Napravili smo dvije faze, ulazimo sada u treću fazu. Nakon što su izgrađeni sami objekti na pregradnom profilu, treba izgraditi i samu branu u dužini od 577 metara i visine od 15-ak metara u koju treba ugraditi više od stotinu tisuća kubika materijala, a koja će zapravo omogućiti privremeno pohranjivanje više od šest milijuna kubičnih metara vode, čime ćemo smanjiti rizike grada Ogulina po pitanju poplava. Financijski, radi se o nekih 20-ak milijuna kuna nakon što smo već više od 60 milijuna kuna odradili na području Karlovca. Uvjeren sam da će u ovih 15-ak mjeseci pokušati iskoristiti sljedeća građevinska sezona i da sve dovršimo do kraja godine, poručio je prilikom uručenja ugovora, generalni direktor Hrvatskih voda Zoran Đuroković.

Zvonko Dundović, prokurist u tvrtki Swietelsky, istaknuo je kako će se svim svojim znanjima, vještinama i financijskim sredstvima potruditi da radove završe u godinu dana koliki im je rok.

Županica Martina Furdek Hajdin ponovno je istaknula kako su im sustavi obrane od poplave grada Karlovca i Ogulina strateški projekti.

-S velikim zadovoljstvom mogu reći da od četiri dozvole koje trebaju u ovom projektu biti ishođene, a nositelj su Hrvatske vode, tri su ishođene, a posljednja je pri ishođenju, poručila je između ostalog županica.