Retencija Ogulin

Uručeni ugovori o izvođenju radova na zaštiti željezničke pruge

VIŠE IZ RUBRIKE

Zaštita od poplave

Radi se o konačnoj fazi radova u sklopu izgradnje sustava obrane od poplave grada Ogulina, a ovaj kapitalni projekt vrijedan je gotovo deset milijuna eura.

Svečano uručenje Ugovora o izvođenju radova na zaštiti HŽ pruge u zoni retencije Ogulin - Faza II, upriličeno je danas u Uredu županice.

Ugovore je uručio generalni direktor Hrvatskih voda Zoran Đuroković predstavniku izvođača radova tvrtke Swietelsky d.o.o, Zvonku Dundoviću.

Županica Martina Furdek Hajdin tom prilikom je istaknula kako se radi o konačnoj fazi radova u sklopu izgradnje sustava obrane od poplave grada Ogulina, te kako je ovaj kapitalni projekt s 85 posto financiran EU sredstvima, a ugovor je zajedno s projektnom dokumentacijom i nadzorom vrijedan gotovo deset milijuna eura.

-Iznimno je važno da su sada konkretno ugovorene sve faze izgradnje projekta i da našim Ogulincima treba još samo malo vremena i strpljenja da sustav bude dovršen i da grad Ogulin bude sigurniji, istaknula je županica, dodavši kako se dnevno radi na projektu, pomaci su veliki, te kako se u posljednjih nekoliko godina napravila velika akceleracija na projektu koji je desetljećima stajao nedovršen.

Zvonko Dundović je ispred izvođača radova istaknuo kako je ovo posljednji ugovor u ovom kompleksnom projektu „Zaštita željezničke pruge“, vrijedan 7,9 milijuna eura i s rokom završetka od 15 mjeseci.

Kako je naveo, radi se i o željezničkim radovima, u zoni pruge Ogulin-Rijeka. Gradi se armirano betonski zaštitni zid koji će osiguravati prugu kako za visokih voda ne bi došlo do oštećivanja dijelova željezničke pruge, a obuhvaća i gradnju konstrukcije nadvožnjaka iza kolodvora Ogulin.

Generalni direktor Hrvatskih voda, Zoran Đuroković izjavio je kako su konačno došli do faze zaokruživanja ukupnog procesa dodjela ugovora za gradnju retencije Ogulin koja će moći privremeno zahvatiti više od šest milijuna kubičnih metara vode, a dužina brane bit će oko 600 metara.

-Ovom posljednjom dodjelom ugovora od njih ukupno četiri, bit ćemo u mogućnosti dovršiti gradnju samog objekta retencije Ogulin. Projekt je ukupno bio na razini 186 milijuna kuna ili 25 milijuna eura, od čega je 85 posto prihvatljivog troška iz EU sredstava, a 15 posto je domaća komponenta koju će snositi Hrvatske vode putem Ministarstva gospodarstva i održivog razvoja, istaknuo je Đuroković dodavši kako će se retencija Ogulin pružiti puno veću sigurnost u obrani od poplave za sam grad Ogulin, a radovi bi trebali početi u ožujku kada se steknu vremenski uvjeti.