Prvi Karlovački

Uručene županijske plakete i nagrade za kriznu 2020. – priznanja bolnicama, epidemiolozima, vatrogascima…

Autor: Ksenija Begović

30.04.2021

Vijesti

Županica Martina Furdek Hajdin i predsjednik Županijske skupštine Ivan Vučić uručili su i Nagradu za životno djelo Ivančici Rubido, predsjednici udruge „Jak kao Jakov“

Karlovačka županija sutra slavi svoj dan i svog zaštitnika; svetog Josipa Radnika. I ove godine izostat će veća okupljanja pa su danas pojedincima i institucijama koji su se istaknuli u radu tijekom prošle godine dodijele županijske plakete, kao i Nagrada za životno djelo.

S obzirom na pandemijsku godinu i ono što nažalost još uvijek traje i na ono što je iza nas s osobitim zadovoljstvom čestitam svim dobitnicima javnih priznanja, posebno svim medicinskim djelatnicima bez obzira u kojem segmentu radili jer sigurno svi zaslužuju veliko, veliko hvala svih građana naše županije, rekao je između ostalog predsjednik Županijske skupštine Ivan Vučić koji je ujedno i na čelu povjerenstva za dodjelu županijskih priznanja.

Županica Martina Furdek Hajdin je kazala da su nagrade i dobitnici odraz onoga što je obilježilo proteklu godinu, a to su pandemija i potres koji je pogodio i našu županiju, a najviše susjednu Sisačko-moslavačku, ali i Zagrebačku, i Krapinsko-zagorsku. Spomenula je i teškoće s kojima su se suočili gospodarstvenici, ali i da Županija svakodnevno pronalazi odgovore kako im pomoći u tim problemima. U kriznim vremenima pokazala se i velika vrijednost solidarnosti građana jednih prema drugima.

Na cijeni je bilo sebedarje, na cijeni je humanitarni rad, na cijeni je briga za one koji su u potrebi, ili zbog svog rođenja ili zbog onoga što ih je snašlo u životu, zbog bolesti, kuće koja se srušila ili zbog zaraze koja je nažalost odnijela mnoge živote i mnoge naše drage, kazala je Furdek Hajdin čestitajući svim dobitnicima.

Ove je godine najviše priznanje Nagradu za životno djelo Karlovačke županije dobila Ivančica Rubido, osnivačica i voditeljica udruge „Jak kao Jakov“. Ova je udruga u proteklih deset godina okupila brojne volontere, uložene su tisuće sati rada, organizirane humanitarne akcije, koncerti modne revije, a sve s ciljem da bi se pomoglo roditeljima čija djeca boluju od malignih bolesti.

Među dobitnicima plakete je ove godine obrtnica Nada Greber, koja je tri desetljeća uspješno vodila uspješni obiteljski frizerski obrt, a od početka ove godine je u mirovini. Sudjelovala je i u radu obrtničkih organizacija, a posebno je ponosna na svoj rad u mandatu kad je izgrađen Obrtnički centar u Haulikovoj.

U borbi s pandemijom posebno su se istaknule Funkcionalno integrirane Opća bolnica Karlovac, Opća bolnica i bolnica branitelja Domovinskog rata Ogulin i Specijalna bolnica za produženo liječenje Duga Resa. Ovakvom reorganizacijom rada županijske su bolničke ustanove uspjele odgovoriti na sve izazove i osigurati skrb za veliki broj oboljelih od COVID-a koji su kroz sustav prošli. Nagradu je u ime bolnica preuzeo ravnatelj Opće bolnice Karlovac Nikša Antica.

Zavod za javno zdravstvo Karlovačke županije također je dobitnik Plakete Karlovačke županije, koju je preuzeo ravnatelj Branko Zoretić. Ukratko razlog je kako se moglo čuti doprinos Zavoda, unatoč nedostatku djelatnika, u sprečavanju širenja pandemije.

Pandemija, zagrebački potres, olujno nevrijeme u našoj županiji, a onda na kraju godine i razorni potres u susjednoj Sisačko-moslavačkoj županiji obilježili su rad vatrogasaca u 2020. godini. To je razlog da se među dobitnicima plakete našla i Vatrogasna zajednica Karlovačke županije, koju je u njihovo ime preuzeo županijski vatrogasni zapovjednik Goran Franković.

Krizna vremena posebno pogađaju one najranjivije u društvu, no Savez udruga osoba s invaliditetom Karlovačke županije uložio je tijekom prošle godine velike napore da upravo tim ljudima pomogne da ih što lakše prebrode. Nagradu je u ime Saveza preuzela tajnica Veronika Lendler.

U ime svih nagrađenih zahvalila je Ivančica Rubido, poručivši neka ova priznanja budu poticaj za daljnji rad.

Neka one budu poticaj za vrijeme koje je pred nama, za koje ne znamo kakvo će biti i ne znamo što nas čeka. No, vjerujem da kroz zajedništvo, poticanje i ustrajnost možemo učiniti mnogo jedni za druge bez obzira na sve izazove. Možemo i moramo, jer toliko je mnogo potrebitih koji traže ruku spasa na raznim razinama. Vjerujem da ćemo i dalje nastaviti ovako raditi, poručila je Rubido.