Prvi Karlovački

Uređenje mrtvačnica na Židovskom i Vojnom groblju

Autor: Ivica Pilaković

27.06.2022

Karlovac

Uređuje se mrtvačnica na Židovskom groblju vrijednosti 750.654,56 kuna. Radovi obuhvaćaju zemljane radove i uređenje kolničke konstrukcije, tu su još i tesarski i zidarski radovi, hidroizolacija, toplinska i zvučna izolacija, soboslikarski, keramičarski, kamenarski te stolarski radovi. Radovi će potrajati još dva mjeseca.

Prošle godine su na mrtvačnici Židovskog groblja završeni posljednji radovi u prvoj fazi sanacije. Obnovljena su ulazna vrata sa svim dijelovima prema originalu i ručne izrade, vanjska stolarija i završeni radovi na uređenju pročelja. Time su završeni svi planirani radovi na konstruktivnoj i građevinskoj sanaciji mrtvačnice na Židovskom groblju; sanacija temelja, sanacija krovišta kroz uređenje odvodnje, radovi na uređenju čestice, odnosno odvodnji, statička stabilizacija objekta ugradnjom betonskih vijenaca s metalnim sponama, sanacija unutarnjih zidova, skidanje stare žbuke i nanošenje nove te izrada betonske podloge, odnosno podne ploče u unutrašnjosti. Svi radovi izvedeni su u suradnji i pod konzervatorskim nadzorom jer se radi o objektu u zoni zaštite.

U tijeku je i rekonstrukcija mrtvačnice na Vojnom groblju, izvodi se u postojećim gabaritima radi reorganizacije prostora u funkcionalniju cjelinu prilagođenu potrebama korisnika. Oformiti  će se vanjski trijem od jednog bočnog krila i postojećeg prolaza te urediti zatvoreni prostor mrtvačnice, odnosno prostor za ispraćaj. Za rekonstrukciju mrtvačnice na Vojnom groblju izdvojit će se 994.228,75 kn, a završetak radova očekuje se u rujnu ove godine.