„To je ono što Karlovcu treba, svi za time žudimo“

Urbani park Hrvatskog doma - mjesto za druženje i okupljanje zajednice

VIŠE IZ RUBRIKE

  U nadi da će trenutno aktivne mjere do tada popustiti, ovog ljeta, u središtu Karlovca te neposrednoj blizini Vrbanićevog perivoja i Foginovog kupališta, otvorit će se dnevni boravak na otvorenom, poznatiji kao Urbani park Hrvatskog doma. Ideja o istome razvijena je u okviru projekta Hrvatski dom u centru.

  - Nacrt odnosno idejno rješenje za Urbani park nastajao je kroz jedan period proteklih mjeseci i potpisuje ga tvrtka POP-AP iz Duge Rese. Riječ je o timu arhitekata pod vodstvom Anamarije Popovački kojima smo izuzetno zahvalni na odličnoj suradnji. Prepoznali su ukupan potencijal prostora koji i nije tako velik. Radi se o uređenju zelene površine uz lijevo krilo zgrade Hrvatskog Doma. Svi znamo da zgrada Hrvatskog nije u idealnom stanju, da je velika dvorana zatvorena već nekoliko desetljeća.

  "Prostor u kojem bi se građani mogli nesmetano okupljati"

  Međutim, Savez udruga KAoperativa već godinama zagovara pokretanje društveno-kulturnog centra i revitalizaciju zgrade Hrvatskog doma. Činimo to kako bi se javnosti omogućio određeni sadržaj koji je slobodan i otvoren te koji će donijeti niz sadržaja iz područja društvenosti, kulture i rekreacije. Prostor u kojem bi se građani mogli nesmetano okupljati, bez ikakve obaveze. Ne mora nužno biti da je osoba sudionik neke od aktivnosti, u redu je i samo doći i boraviti u prostoru. Uz to naravno, ukoliko poželi, može biti i korisnikom određenih usluga koje prostor nudi, kaže voditeljica projekta Ivana Francišković Olrom.

  Još svega nekoliko dana otvoren je natječaj Saveza udruga KAoperativa kojim pozivaju na prijavu programa u budućem Urbanom parku.

  - Prijavljeni programi moraju doprinositi prije svega razvoju društveno-kulturne scene i samom razvoju Hrvatskog Doma kao budućeg društvenog-kulturnog centra. Dobrodošli su programi koji se temelje na suradnjama ili partnerstvima sa drugim organizacijama i inicijativama, stoga su svi pojedinci, udruge te ustanove dobrodošle prijaviti svoj program.

  "KAoperativa će pružiti i tehničku te administrativnu podršku"

  Planirani programi u urbanom parku bit će javni i primarno bez naplate ulaznica odnosno kotizacija. Sam Urbani park bit će mjesto gdje ljudi mogu doći opustiti se, poslušati kakav akustični koncert, baviti se sportsko-rekreativnim aktivnostima. U suštini, bit će to mjesto gdje svaki pojedinac, udruga ili ustanova može raditi program na otvorenom besplatno, bez naplate najma, prostora ili opreme. Koliko to bude moguće i ovisno o prijavljenom programu, KAoperativa će pružiti i tehničku te administrativnu podršku, ističe tehničar i voditelj realizacije programa, Luka Crnković.

  "Veselimo se svima koji će se prijaviti na naš poziv"

  - Bez obzira na programe, Urbani park namijenjen je dnevnom boravku na otvorenom prije svega tijekom dana. Bit će otvoren svakim danom do otprilike 22 ili 23 sata, kako bismo u susjedstvu omogućili mir i nesmetano spavanje. Dakle nećemo imati nikakve bučne aktivnosti nakon tog perioda. Nećemo ih imati ni tijekom dana, jer nisu predviđene nikakve bučne aktivnosti, nego jednostavno druženje i okupljanje zajednice.

  To je ono što u Karlovcu i treba, svi za time žudimo, stoga se nadamo da će odaziv javnosti biti dobar i veselimo se svima koji će se prijaviti na naš poziv. Nadamo se da ćemo neke programe uspjeti i sufinancirati kroz neke manje natječaje, naglasila je voditeljica projekta Francišković Olrom.

  Dodajmo ovome da je, osim navedenog, u tijeku i natječaj za prijavu simbolične umjetničke instalacije koja će biti stalni eksponat Urbanog parka, za što je rok također do 20. travnja. Više informacija o oba natječaja moguće je pronaći na mrežnim stranicama Saveza udruga KAoperativa te Facebook stranici projekta Hrvatski dom u centru te Male scene Hrvatskog doma.

  Ovaj projekt provodi savez udruga KAoperativa u partnerstvu sa Gradom Karlovcem a financiran je od strane Europske unije iz europskog socijalnog fonda. (ls)

   

  foto: facebook stranica "Mala scena HD"