Grad Karlovac

Upravni odjel za komunalno gospodarstvo, promet i mjesnu samoupravu ove godine "težak" gotovo 10 milijuna eura

VIŠE IZ RUBRIKE

  Najavljene nove aktivnosti

  Rad Upravnog odjela za komunalno gospodarstvo, promet i mjesnu samoupravu bila je tema današnje konferencije za novinare Daria Greba, službenika ovlaštenog za privremeno obavljanje poslova pročelnika navedenog odjela.

  Osvrćući se na rad ovog odjela u prošloj godini, Greb je istaknuo kako je bio „težak“ 9,8 milijuna eura, a realizacija na kraju godine iznosila je 83 posto.

  Pri tom je Program održavanja komunalne infrastrukture iznosio 6,9 milijuna eura, a između ostalog obuhvaćao je održavanje nerazvrstanih prometnica, održavanje signalizacije, realizaciju zvučne signalizacije za slabovidne osobe na semaforiziranom raskrižju na Rakovcu, tekuće i investicijsko održavanje zelenih površina i groblja, održavanje javne rasvjete, čišćenje javnih i prometnih površina,  ukrašavanje grada povodom novogodišnjih blagdana, održavanje dječjih igrališta i sportskih terena i drugo.

  Kao dodatnu aktivnost u sklopu održavanja prometnica u nadležnost Grada Karlovca dobili bivšu D1 od semafora do spuštanja u Vukmanićkom Cerovcu nakon izgradnje obilaznice, kao i dio prometnice prema novom mostu u Gornjem Pokupju.

  U nadležnosti odjela je i održavanje Foginovog kupališta, te je Greb naveo kako su prošle godine tamo postavili novu osmatračnicu, novu svlačionicu i dio opreme koja se koristi u samom aquaparku, a dodatno su uredili i tuševe kod jablanova s mekušanske strane.

  Ovogodišnji proračun odjela veći je nego prošlogodišnji i iznosi nešto manje od 10 milijuna eura, točnije 9,914 milijuna eura.

  Govoreći o ovogodišnjim novinama i novim projektima, Greb je između ostalog istaknuo kako će odjel ove godine kroz održavanje pratiti novi projekt pametne javne rasvjete. Nadalje, poučeni klimatskim promjenama iz proteklih godina donesli su novi plan košnje, pri čemu su „presložili“ prioritete i intenzivirali košnje, a pojačane košnje najavio je i na dječjim igralištima. Inače, što se tiče novog plana održavanja zelenih površina, ove godine na održavanju imaju ukupno 49 dječjih igrališta, te 23 sportska terena. Vezano uz poslove Čistoće, došlo je do male reorganizacije, te je Čistoća preuzela sve poslove vezano uz otpad, pa i na zelenim površinama.

  I ove godine nastavljaju s asfaltiranjem prometnica. Tako će asfaltirati oko 6,5 kilometara prometnica vezanih uz aglomeraciju, te oko tri kilometra makadamskih prometnica koje će asfaltirati po mjesnim odborima.

  Nadalje, proveden je postupak javne nabave i čekaju se povoljni vremenski uvjeti za početak uređenja objekta na samom ulazu na Foginovo kupalište kojeg koristi Atletski klub Karlovac. Za tu namjenu predviđen je iznos od 140 tisuća eura. Predstoji potpisivanje ugovora s izvođačem, a rok izvođenja radova je pet mjeseci.

  -Zahvat je dosta složen, predviđena je cjelovita obnova kućice. Ne mijenja se ništa u gabaritima, ali će se odrađivati fasaderski radovi, unutarnji radovi, krovište, keramičarski, stolarski i strojarski radovi, klimatizacija objekta, odvodnja i drugo, pojasnio je Greb.

  Također, ove godine predviđeno je uređenje Konjičkog kluba, a s početkom travnja očekuje se nova usluga javno komunalnog linijskog prijevoza. Vezano uz mjesnu samoupravu, ove godine očekuje se  realizacija 20 projekata kroz KAkvart u ukupnom iznosu od 92.905 eura, te provođenje novog natječaja za 2025. godinu.