Osmica

U tijeku pisi u opću planinarsku i speleološku školu

VIŠE IZ RUBRIKE

  Istraživanje prirode

  Osmica – društvo za planinarenje, istraživanje i očuvanje prirodoslovnih vrijednosti organizira Opću planinarsku školu koja će omogućiti polaznicima da steknu znanja i vještine potrebne za uspješno i sigurno planinarenje.

  Opća planinarska škola osnovni je oblik obrazovanja planinara i uvjet za upis u škole i tečajeve iz planinarskih specijalnosti (alpinističke, sportsko-penjačke, speleološke, markacijske i vodičke škole).

  Planinarska škola namijenjena je svima koji žele početi planinariti, a nemaju previše znanja i iskustva, ali i planinarima s iskustvom koji žele proširiti svoje znanje i vještine.

  Sve informacije o načinima upisa, trajanju i program Opće planinarske škole nalazi se na web stranici: 9. Opća planinarska škola 2024. – UPISI U TIJEKU – Osmica Karlovac

  Speleološka škola:

  Speleologija je skup aktivnosti kojima je cilj istraživanje špilja, jama i drugih podzemnih krških fenomena. Riječ speleologija dolazi od starogrčke riječi spelaion koja označava prirodnu podzemnu šupljinu. Primarni cilj speleološkog istraživanja je izrada speleološkog nacrta špilje ili jame na temelju istraživanja te mjerenja dimenzija i pružanja špiljskih kanala, kao i redoviti monitoring te dokumentiranje opaženih geoloških, morfoloških, hidroloških i drugih svojstava. Složenost špilja i jama zahtijeva posebne tehnike i obučenost timova speleologa, te se u dubokim jamama i složenim špiljama aktivnost speleologa može opisati nekom vrstom podzemnog alpinizma. Cilj škole je polaznike upoznati sa: osnovama speleologije, tehnikama kretanja i istraživanja speleoloških objekata, višednevnim boravkom u prirodi, fenomenima  krša te potrebi očuvanja i zaštite prirode, alternativnim načinom aktivnog provođenja slobodnog vremena te novim i dinamičnim druženjem kroz istraživački rad u prirodi.