PU karlovačka

Uoči Uskrsa policija će pojačano kontrolirati promet

VIŠE IZ RUBRIKE

Poštivanje propisa i tolerantno ponašanje - manje stradalih na prometnicama

Prilika čini lopova - ne ostavljajte vrijedne predmete na vidljivim mjestima u vozilima kako ne bi došlo do provale i krađe predmeta

Pred nama su uskrsni blagdani, a svake godine uoči i tijekom tih dana u značajnoj mjeri povećava se intenzitet prometa na našim prometnicama i to zbog dolaska naših državljana koji su na privremenom radu u inozemstvu, ali i tranzita prometa stranih državljana koji su na proputovanju kroz našu zemlju.

Uslijed povećanog prometa na cestama, povećava se i broj prometnih nesreća i broj osoba stradalih u njima, a većina prometnih nesreća događa se jer sudionici u prometu grubo krše osnovne prometne propise. Iz tih razloga policija će posebnu pozornost posvetiti stanju sigurnosti cestovnog prometa te poduzimati niz preventivno-represivnih aktivnosti.
Činjenica je kako su aktivnost policije samo jedan od čimbenika kojim se može utjecati na smanjenje broja prometnih nesreća i njihovih posljedica te da se primjerena sigurnost u cestovnom prometu ne može ostvariti isključivo i samo poduzimanjem mjera policije, navode u priopćenju iz PU karlovačke.

Iz tih razloga upozoravamo sve sudionike u prometu da se pridržavaju prometnih propisa i savjetujemo im da:

-na put kreću odmorni, odnosno ako su umorni, da se bez obzira na blizinu odredišta zaustave i odmore;

-prije polaska na put provjere ispravnost vozila, stanje guma i posjedovanje odgovarajuće opreme;

-prije putovanja pravovremeno se informiraju o vremenskim prilikama i stanju na cestama;

-vežu se sigurnosnim pojasom;

-pobrinu se za primjeren smještaj djece u vozilu;

-brzinu kretanja vozila prilagode stanju na cesti i uvjetima vidljivosti;

-poštuju ograničenja brzine (zakonska ili ona postavljena prometnim znakom);

-ne konzumiraju alkoholna pića prije i za vrijeme vožnje;

-bez obzira na žurbu, ne ulaze u rizična pretjecanja;

-pri vožnji u kolonama, za vrijeme nepovoljnih vremenskih uvjeta, povećaju razmak između vozila ispred, imajući na umu duži zaustavni put;

-za vrijeme nepovoljnih vremenskih uvjeta, izbjegavaju nagla kočenja, nagla ubrzanja i nagla okretanja kotača upravljača.

Ujedno, zbog očekivanog povećanja prometa na cestama i stvaranja prometnih gužvi, posebice u središtima gradova, prilazima većim trgovačkim centrima, na graničnim prijelazima i slično - pozivamo sudionike u prometu na poštivanje prometnih propisa i međusobno tolerantno ponašanje, kako bi uskršnji blagdani protekli sa što manje stradalih na našim prometnicama.

I konačno, savjetujemo građanima da prilikom odlaska u kupovinu i na misna slavlja ne ostavljaju torbice, mobitele, novčanike i slične predmete na vidljivim mjestima u vozilima kako ne bi došlo do provale u automobile i otuđenja predmeta.