Prvi Karlovački

Unatrag tri godine raste broj nasilja nad ženama

Autor: Miloš Milovanović

22.09.2021

Karlovac

Prošle godine imali smo 50 smještaja korisnika te je odrađeno gotovo 600 savjetovanja

Puštanjem u zrak crnih balona Ženska grupa Karlovac „Korak“ danas je  obilježila Nacionalni dan borbe protiv nasilja nad ženama. Akcija je organizirana u suradnji s PU karlovačkom i Udrugom osoba s invaliditetom Karlovačke županije. Valentina Musija iz „Koraka“ podsjetila je da je na današnji dan 1999. na zagrebačkom Općinskom sudu tijekom brakorazvodne parnice suprug usmrtio svoju suprugu, njenu odvjetnicu, sutkinju te teško ranio zapisničarku. Od tada se ovaj dan i obilježava svake godine kao dan borbe protiv nasilja nad ženama i svake godine nastoji se osvijestiti i senzibilizirati društvo na problematiku nasilja nad ženama te na posljedice koje ono ostavlja. Radi se o društvenom problemu o kojem je potrebno javno govoriti na svim razinama kako vlasti, tako i društva.

Podaci pokazuju da od 2018. godine do danas bilježimo porast broja nasilja nad ženama koje je najčešće počinjeno od bliskih bračnih ili izvanbračnih partnera. Od ukupno ubijenih 14 žena u 2020. godini, devet je počinjeno od bliskih intimnih bračnih ili izvanbračnih partnera. Pozivamo sve koji imaju bilo kakva saznanja o nasilju da ga prijave kako bi mogli adekvatno reagirati. Isto tako pozivam sve žene koje proživljavaju nasilje da nam se obrate za pomoć na SOS telefon tijekom 24 sata na broj 655 925, rekla je Musija.

Iznijela je i konkretne brojke vezane uz nasilje nad ženama u Karlovačkoj županiji:

Imamo jedan slučaj ubojstva u prošloj godini prema našim podacima. Nažalost, u vrijeme pandemije povećan je broj poziva što za pravnim savjetovanjima, što za psihološkim te za smještajem. Prošle godine imali smo 50 smještaja korisnika; dakle i žena i djece žrtava nasilja u obitelji. U prethodnoj godini odrađeno je gotovo 600 savjetovanja. Na današnji dan u Skloništu je 12 korisnika.

Načelnik PU karlovačke Darko Bratić se najprije zahvalio Ženskoj grupi „Korak“ na predanom radu na zaštiti žrtava obiteljskog nasilja te nastavio:

U zadnje vrijeme bilježi se povećan broj prijava obiteljskog nasilja. U 2019. godini imali smo 29 zabilježenih takvih djela na području Karlovačke županije, dok ih je u 2020. bilo 63, što je porast od 100 posto. U osam mjeseci ove godine bilježimo 55 kaznenih djela, dok ih je  prošle godine u istom razdoblju bilo 39.  Često se to pripisuje pandemiji, no možda to nije tako. Možda smo ovim stalnim kampanjama došli do toga da se nasilje više prijavljuje. Apeliram i pozivam sve građane koji imaju bilo kakva saznanja o bilo kojoj vrsti nasilja, posebice onoga u obitelji da se obrate institucijama.

Na obilježavanju Nacionalnog dana  borbe protiv nasilja nad ženama predsjednica Udruge osoba s invaliditetom Karlovačke županije Gordana Jurčević je kazala:

Brojne žene s invaliditetom, posebice ukoliko su ovisne o drugoj osobi, ni ne prijavljuju nasilje. Upravo je zato važno da radimo ovakve akcije, ali i da kroz naše aktivnosti, što Udruge što naše krovne Mreže žena s invaliditetom, što više radimo kako bi one znale prepoznati nasilje te da znaju kome se trebaju obratiti. Putem našeg SOS telefona u proteklih godinu i pol uočili smo porast broja poziva, bilo da se žene obraćaju iz straha i traže podršku ili nasilja koje prijavljuju. Kod žena s invaliditetom još uvijek je najdominantnije psihološko i ekonomsko nasilje. Sve ih pozivam ako im je potrebna pomoć da se jave na SOS broj 0800 300 200, srijedom od 14 do 16 sati.