Unatoč štrajku, sanitet u Domu zdravlja normalno radi

VIŠE IZ RUBRIKE

  Djelatnici sanitetskog prijevoza  pri karlovačkom Domu zdravlja danas ne štrajkaju te se sanitetski prijevoz bolesnika odvija normalnim intenzitetom. Podržavaju kolege u Zagrebu, gdje je danas započeo štrajk.

  -Do štrajka je došlo zbog toga što želimo vratiti svoj dignitet i  materijalna prava koja su nam koja su nam sustavno uskraćivana kroz period od 2011. do 2014. godine. Radi se ustvari o smanjivanju koeficijenta, marginaliziranje te neprepoznavanje sustava vozača i tehničara u sanitetu. Naime, tom kategorizacijom mi smo spali u četvrtu skupinu zajedno s ostalima; ložači, čistačice itd. , rekao nam je povjerenik Hrvatskog sindikata sanitetskog prijevoza u Domu zdravlja Karlovac Tomislav Cerovac.

  Pregovori o ispunjenju sindikalnih zahtjeva počeli su prije godinu dana te se u postupku mirenja došlo do sporazuma kojeg Vlada, u čije ime je pregovarao bivši ministar zdravstva Milan Kujundžić, nije ispoštovala.

  -Tražili smo ne povećanje koeficijenta, kako to neke skupine govore, nego vraćanje na staro. Pregovarački tim Vlade se obvezao na donošenje uredbe kojom će to biti regulirano do kolovoza prošle godine. Budući da to nije riješeno, krenuli smo sa štrajkom.

  Povjerenik sindikata sanitetskog prijevoza u karlovačkom Domu zdravlja iznio je još nekoliko podataka.

  -Karlovački sanitet na dnevnoj bazi, samo u gradu, preveze između 40 i 50 pacijenata. Na vanjskim pak prijevozima imamo između 20 i 25 pacijenata, u što ne uračunavam hitne prijevoze životno ugroženih pacijenata u Zagreb. Takvih je pak pet-šest dnevno.

  Inače, vozači u sanitetskom prijevozu zaostaju s plaćom za vozačima u hitnoj za otprilike između 1.500 i 2.000 tisuće kuna. (m.m.)