Prvi Karlovački

Unatoč prestanku obaveze, tijekom vožnje u slučaju smanjene vidljivosti imajte upaljena svjetla

Autor: Anamarija Radočaj

27.03.2020

Crna kronika

S krajem ožujka dolaze i nove odredbe za vozače. Naime, 31. ožujka završava obavezno korištenje dnevnih ili kratkih svjetala danju koje je započelo 01. studenog 2019. godine.

-Ipak, podsjećamo da se svjetla moraju koristiti noću te u slučaju smanjene vidljivosti (magla, kiša, snijeg i sl.) Također napominjemo da je bez obzira na zakonske obaveze vozilo s upaljenim dnevnim ili kratkim svjetlima danju bolje vidljivo pa je i prometovanje sigurnije. Stoga apeliramo na vozače da unatoč prestanku obaveze korištenja dnevnih ili kratkih svjetala danju od 31. ožujka, tijekom vožnje na vozilu u slučaju smanjene vidljivosti imaju upaljena svjetla, kako bi bili što uočljiviji drugim sudionicima u prometu te i na taj način doprinijeli vlastitoj sigurnosti te sigurnosti drugih sudionika u cestovnom prometu, stoji na stranicama MUP-a.

Vozači mopeda i motocikala dužni su tijekom cijele godine danju imati upaljena kratka svjetla na vozilu. U slučaju nepoštivanja navedenih zakonskih odredbi, vozač će se kazniti novčanom kaznom od 300,00 kuna.

Vozači bicikala od prvog sumraka do potpunog svanuća (noću) te danju u slučaju smanjene vidljivosti, na biciklu moraju imati upaljeno jedno svjetlo bijele boje na prednjoj strani i jedno crveno svjetlo na stražnjoj strani bicikla. U slučaju nepoštivanja navedenih zakonskih odredbi, vozač bicikla kaznit će se novčanom kaznom od 500,00 kuna.