Lovro Guštin, predsjednik Udruge vinogradara, vinara i voćara Ozalj

„Unatoč izuzetno napornoj godini, očekujemo urod grožđa na razini prošlogodišnjeg“

VIŠE IZ RUBRIKE

Uložen veliki trud

Berba bi trebala krenuti kroz nekih mjesec dana

Bliži se mjesec rujan, a to je obično vrijeme kada počinju berbe grožđa u našim krajevima. Kakav urod ove godine vinogradari očekuju i s kojim problemima se  uočavali otkrio je Lovro Guštin, predsjednik Udruge vinogradara, vinara i voćara Ozalj.

- Udruga vinogradara, vinara i voćara Ozalj vrijedno radi i kroz čitavu ovu godinu tako da se lagano pripremamo i za berbu. Iza nas je izuzetno naporna godina za vinare pošto je bio veliki udio padalina koji je bio raspoređen baš u kritičnim razdobljima kada se trebalo biti u vinogradu, tako da je bilo problema i bilo je dosta naporno održavati plodove zdravima. Ali naši vinogradari su vrlo vrijedni i uspijevali su sve potrebno odraditi, tako da će biti i grožđa i vina oko čega se toliko mučimo. Inače, kroz godinu smo imali sreće što se tiče tuče koja nas je na ovom ozaljskom i vivodinskom području zaobišla, za razliku od nekih drugih regija u Hrvatskoj koje su dosta nastradale.

Do sada je dakle bilo bitno održati grozd zdravim i da dođe do svoje pune fenološke zrelosti i bude spreman za berbu, naši vrijedni vinari i vinogradari uspjeli su zadržali kakvoću i kvalitetu grožđa tako da bi urod trebao biti na razini prošlogodišnjeg, navodi Guštin.

Berba bi, kako očekuju, pogotovo onih ranih sorti, mogla krenuti kroz nekih mjesec dana, a tada će se vidjeti i kakvi će biti sladori.

Inače, Udruga vinogradara, vinara i voćara Ozalj broji četrdesetak članova i kako je naveo Guštin, kroz godinu je vrlo aktivna i svi članovi daju svoj doprinos. Organiziraju razne manifestacije i druženja, te provode promotivne programe i aktivnosti poput Wine & Walk, Vincekova, Dana vina, Martinja…

Lovro Guštin je poznati mladi  poljoprivredni proizvođač iz Vivodine čija se proizvodnja bazira na vinogradarstvu i vinarstvu.

Njegova obitelj se tradicionalno bavi uzgojem vinove loze. Na površini od jednog hektara uzgajaju graševinu, rajnski rizling, pinot bijeli, muškat žuti, a  kupili jedan vinograd u kojem imaju i stare sorte grožđa. Naime, rekao je kako su pronađena tri trsa koja su praktički posljednji od svoje vrste za koje se zna, jer do sada za koje nisu pronađeni nijedni takvi na svijetu i nema ih u atlasu vinskih sorti, što je uistinu velika posebnost.