Prvi Karlovački

Umro je Milan Bandić, zagrebački gradonačelnik preminuo je od posljedica srčanog udara

Autor: Renata Benković

28.02.2021

Politika

Zagrebački gradonačelnik Milan Bandić iznenada je u nedjelju rano ujutro preminuo u 66. godini života od posljedica srčanog udara, izvijestila je Služba za informiranje Grada Zagreba. Tužna vijest potvrđena je nešto prije 2 sata u noći.

Naglo mu je pozlilo u subotu navečer pa je hitno prevezen u KB Sveti Duh gdje su ga liječnici bezuspješno pokušali reanimirati i spasiti mu život.

“Živio je za svoj grad, za Zagrepčanke i Zagrepčane koji su mu u svemu što je radio bili na prvom mjestu, za posao koji je s ljubavlju i energijom, unoseći cijeloga sebe – bez ostatka obavljao 21 godinu.“ Počivao u miru”, priopćeno je iz Grada Zagreba.

Milan Bandić, najdugovječniji zagrebački gradonačelnik, već neko je vrijeme imao ozbiljnih problema sa zdravljem nakon što je 2003. imao je teški moždani udar. Tada se relativno dobro oporavio, ali zadnjih godina često je boravio na liječenju u bolnici.

Prije tri godine zbog srčanih problema ugrađen mu je stent, a u lipnju prošle godine također mu je pozlilo pa je bio hospitaliziran u KBC-u Zagreb. U međuvremenu imao je plućnu emboliju i nekoliko kirurških zahvata, ali to nije zaustavilo njegove političke ambicije i pripremu za predstojeće lokalne izbore.

Ni nedavna operacija glasnica, na koju je morao jer je potpuno izgubio glas, kao ni činjenica da mu se glas nije do kraja vratio, nisu ga spriječili u naumu da krene u kampanju po novi mandat.

Milan Bandić rođen je u općini Grude u BiH, 1955. godine. U Zagreb je došao na studij gdje je diplomirao na Fakultetu političkih znanosti, a njegov politički put počinje kad je 1993. postao politički tajnik gradske organizacije SDP-a.

Samo dvije godine kasnije postaje zastupnik u zagrebačkog Gradskoj skupštini, a od 2000. traje njegov gradonačelnički mandat.

Predsjednički kandidat bio je 2009. godine. Bio je oženjen i imao jednu kćer.

Zagreb će do izbora voditi Bandićeva zamjenica Jelena Pavičić Vukičević.