Prvi Karlovački

Umjetnost ponovno kuca na naša vrata, ovoga puta predvođena mladima

12.05.2020

Karlovac

Nakon perioda u kojem smo umjetnost mogli konzumirati isključivo u digitalnim sferama društvenih mreža, prostorna instalacija Mihaela Klanjčića prigodno propituju ulogu umjetnosti, umjetničku vrijednost svakodnevnih predmeta, percepciju likovnih radova i našu interpretaciju tih radova, pozivajući publiku na promišljanje, komunikaciju s autorom i interakciju s radovima.  S popuštanjem mjera zaštite i sprječavanja zaraze virusom COVID-19, udruga KA-MATRIX želi podsjetiti građane na nezaobilaznu vrijednost koju umjetnost ima u našem životu. Ova izložba među prvima je koja se organizira u Karlovcu s popuštanjem mjera zaštite i sprječavanja zaraze.

U sklopu programa Nova kultura_Hibridni grad 020. prostornom instalacijom Objekti karlovačkoj publici u Galeriji ZILIK predstavit će se zagrebački umjetnik Mihael Klanjčić. Otvorenje izložbe bit će u subotu, 16. svibnja u 19 sati te će za građane biti otvorena sve do 24. svibnja, svaki dan od 17 sati i 30 minuta do 19 sati i 30 minuta.

Ono što je kod Mihaela Klanjčića drugačije te ujedno možda i najitrigantnije jest njegova mogućnost da spaja nespojivo – mogućnost eklekticizma. Iako se eklekticizam ponekad može činiti kompliciran, nedosljedan ili nelogičan kod Mihaela je jednako primjetan u svim radovima, ne samo u materiji već i u semiotici nazivlja, čime on paradoksalno postaje autorova konstanta, dosljednost. Upravo kao u vrijeme 60-ih, kada je umjetnost, prihvativši postavke  Johnsa, Warhola, Stelle, Newmana, Duchampa, kao i Reinhardta, jasno pokazala da je bezlično – «humano» i beskrajno raznoliko, kao što su to i autobiografske ili figurativne škole. Umjetnost je, željeli mi to ili ne, osobna, opisala je koncept instalacije umjetnica Tanja Škrgatić.

Izložba je besplatna i otvorena za sve posjetitelje. S obzirom na još važeće mjere sprječavanja zaraze COVID-19, posjetitelji će izložbu moći posjetiti poštujući preporučene mjere o socijalnom distanciranju.