Umjesto plaće - dogradonačelnik Duge Rese kupuje informatičku opremu

VIŠE IZ RUBRIKE

  Dugoreške osnovne škole Vladimir Nazor, Ivan Goran Kovačić i učenički dom Blaž Lorković od danas su bogatije za vrijednu informatičku opremu. Predstavnicima ovih ustanova danas su gradonačelnik Duge Rese Tomislav Boljar i njegov zamjenik Miroslav Furdek uručili 30 prijenosnih računala, a 28 projektora, 29 projekcijskih platna i sva ostala popratna oprema već je instalirana u školama. Ukupna vrijednost projekta Informatizacija i opremanje škola čija je ovo prva faza provedbe, nešto je veća od 256 tisuća kuna, a sredstva je osigurao Miroslav Furdek, koji se odrekao svoje četverogodišnje plaće, pa posao zamjenika gradonačelnika obavlja volonterski. Stupanjem na dužnost, odlučio je ta sredstva namijeniti nabavi informatičke opreme školarcima, kako bi što brže i kvalitetnije izgrađivali Društvo znanja.

  - Svrha ovog projekta je osigurati nastavnicima i profesorima, sredstva i alate kojima će našim učenicima što kvalitetnije prenijeti potrebna znanja te ih pripremiti za društvo znanja, zahtjevno tržište rada na kojem će biti konkurentni i ravnopravni s ostalim mladim ljudima diljem svijeta. Nadamo se da ćemo ovakvim pristupom obrazovanju barem malo usporiti i zaustaviti odlazak najproduktivnije dobne skupine iz zemlje te da će im stečena znanja osigurati zaposlenje u domovini, kaže Furdek.

  - Ovom današnjom predajom laptopa završena je prva od dvije faze projekta, koji traje do 2021., kaže Furdek. Odmah nastavljamo s drugom fazom provedbe, tijekom koje ćemo kompletno urediti i opremiti nekoliko školskih kabineta. Informatički kabinet tako će uskoro dobiti srednja škola i obje osnovne, kao i kemijski, tehnički i laboratorij fizike.

  -Ono što smo obećali i provodimo, a mislim da se to u Dugoj Resi i vidi, kaže gradonačelnik Tomislav Boljar i dodaje da bi bez plemenitih djela, njegovih zamjenika volontera na neke projekte još neko vrijeme morali pričekati.

  -Podsjećam da smo s iste pozicije, točnije moja zamjenica - volonterka Katarina Srakočić osigurala je sredstva za opremanje tri igrališta u našim mjesnim odborima, ove godine nastavit će se opremanje istom dinamikom, kao i opremanje obrazovnih ustanova, što je pak „resor“ mojeg drugog zamjenika, Miroslava Furdeka. Želimo izgraditi društvo znanja, držimo se toga i dok smo svi troje u poziciji, na tome ćemo raditi, ustrajat ćemo i našim sugrađanima a pogotovo njihovoj djeci omogućit ćemo modernije i lakše obrazovanje, zaključio je gradonačelnik Boljar. (rb)

  foto:I.Č.