Ako loše podnosite hladnoću, nije kriva zima već pogrešan način života

Umjesto kukanja, vrijeme je za zimsko pokretanje cirkulacije

VIŠE IZ RUBRIKE

    Veselimo se snijegu, lampicama, zimskim doživljajima, no kada krenu prve zimske temperature nekako smo iznenađeni, negodujemo i želimo ljeto. U našim glavama to je popriličan šok jer ovo vrijeme nosi sa sobom kojekakve dodatne tegobe i obaveze, ali ustvari riječ je o prirodnoj pojavi s kojom se susrećemo svake godine. Na nama je samo da se prilagodimo najbolje što znamo, a ne da se borimo. Najlakše je grijanje kod kuće, u automobilu ili na poslu pojačati do maksimuma i cijelu smjenu pričati kako je vani hladno. Najteže je doskočiti "problemu".

    Jedno od najvažnijih pravila je da se čovjek mora dobro naspavati kako bi se tjelesna temperatura regulirala. Ako ne napunimo baterije, ne možemo očekivati da će nam organizam vratiti pozitivom. Zimi je poželjno spavati i duže od sedam sati, zato treba leći već između 21 i 22 sata. Ono što će posebno ugrijati organizam iznutra je hrana. Kao dobri grijači slove cjelovite žitarice, mahunarke i korjenasto povrće. Treba dodati i malo više soli za ponešto više temperature. Zobena kaša za doručak, grah, leća, mrkva, repa, variva i složenci za ručak dobar su dnevni recept. Zimi nam je i manja potreba za tekućinom, na što treba posebno obratiti pozornost. Litru i pol vode dnevno obavezno treba popiti, a može to biti i biljni čaj ili topla limunada s cimetom i đumbirom.

    Premda se alkohol često koristi kao sredstvo za zagrijavanje, zapravo pothlađuje organizam. Alkohol uzrokuje širenje krvnih žila, pa isprva izaziva osjećaj grijanja, ali potom se gubi velika količina topline. Takav učinak ima i kofein. Jedna od opasnosti je i šećer koji hladi tijelo te usporava cirkulaciju. Trošenju energije doprinosi i stres koji troši puno više topline, a jedan od prvih znakova da nešto nije u redu je drhtavica. Provjerite i hormone štitnjače, nosite udobnu obuću i odjeću i pokrenite se. Sjedilački način života najveći je neprijatelj zdravlja. Dnevna, zimska šetnja može organizmu pružiti brojne blagodati, a naravno, važna je i za dobro raspoloženje. (a.r.)

    Foto:Pixabay