Prvi Karlovački

Ukupne obveze OB Karlovac prema veledrogerijama 25,82 milijuna, zalihe lijekova i potrošnog materijala dovoljne za dva do tri tjedna

Autor: Miloš Milovanović

21.07.2020

Vijesti

Veledrogerije su prošli tjedan najavile obustavu isporuke lijekova i potrošnog materijala bolnicama. Razlog je ogromni dug koji se u ovom trenutku popeo na čak 4,2 milijarde kuna, od čega je 3,6 milijardi već dospjelo na naplatu. Veledrogerije su tražile da im se isplati milijardu kuna kako bi se nastavila isporuka lijekova, a neke su već obustavile isporuku lijekova za više od 20 bolnica.

Ministar zdravstva Vili Beroš izvijestio je da će u srijedu imati nastavak razgovora s predstavnicima veledrogerija oko nagomilanih dugova te da će sigurno naći određena financijska sredstva kako bi one prebrodile krizu. To su problemi koji su gomilani desetljećima, a sada su došli na naplatu, rekao je Beroš novinarima nakon konferencije za novinare Nacionalnog stožera civilne zaštite. Poručio je da će napraviti sve da ne dođe do nedostatka lijekova. Prijeti li nestašica lijekova i potrošnog materijala u najvećoj zdravstvenoj ustanovi u Karlovačkoj županiji, Općoj bolnici Karlovac pitali smo v.d. ravnatelja Zdenku Mažuran.

Ukupne obaveze Opće bolnice Karlovac prema veledrogerijama za isporučene lijekove i potrošni medicinski materijal na dan 21. srpnja iznose 25,82 milijuna kuna od čega su dospjele obveze 21,36 milijuna kuna. Rokovi plaćanja prema veledrogerijama su 250 dana.

Za sada je opskrba lijekova i potrošnog medicinskog materijala uredna, a zalihe lijekova i potrošnog medicinskog materijala  dovoljne su za normalan rad dva do tri tjedna.