Prvi Karlovački

Uključi se i ti, priprema se drugo izdanje izložbe “Industrija u galeriji”

Autor: Renata Benković

03.08.2020

Karlovac

Predmete se može donijeti osobno uoči izložbe u prostorije udruge KA-MATRIX, u ulici Jurja Haulika 22, odnosno kontaktirati predstavnika udruge na 095 444 6880 ili info@ka-matrix.hr koji će predmete preuzeti

Udruga KA-MATRIX poziva građane da se i ove godine uključe u organizaciju izložbe Industrija u galeriji #2-Kustoski desk Virtualnog muzeja karlovačke industrije.

Uključiti se može posudbom originalnih predmeta proizvedenih, korištenih ili vezanih za karlovačku industriju, kao i fotografija, novina i novinskih članaka i drugih materijala koji govore o industrijskom naslijeđu. Predmeti će biti dokumentirani, izloženi i potom vraćeni vlasnicima.

Predmete se može donijeti osobno uoči izložbe u prostorije udruge KA-MATRIX, u ulici Jurja Haulika 22, odnosno kontaktirati predstavnika udruge na 095 4446880 ili info@ka-matrix.hr koji će predmete preuzeti.

Program Industrija u galeriji #2 – Kustoski desk Virtualnog muzeja karlovačke industrije organizira udruga KA-MATRIX u partnerstvu s Gradskim muzejom Karlovac. Otvorenje postava bit će u četvrtak, 27. kolovoza u Galeriji ZILIK, a moći će se razgledati do 7. rujna.

Kustoski desk zamišljen je kao informativni pult, dokumentacijski centar, multimedijska izložba i umjetnička instalacija. Tijekom trajanja programa posjetitelji će moći razgledati dio postava Virtualnog muzeja, predmeta proizvedenih i/ili korištenih u karlovačkoj industriji, izložbu fotografija i novinskih članaka, ali i sudjelovati u prikupljanju i dokumentiranju novih eksponata.

Građani će moći donijeti predmete iz vlastitih kućanstava kao što su fotografije, proizvodi, uređaji i dokumenti koje će voditelji programa dokumentirati i uvoditi u zbirku Virtualnog muzeja.

Virtualni muzej karlovačke industrije pokrenuo je Gradski muzej Karlovac 2014. godine kako bi u virtualnoj sferi prevladao fizička ograničenja u prikupljanju i prezentaciji eksponata i dokumentiranju proizvodnih procesa i prostora, kao i u pozicioniranju čitavih spomeničkih kompleksa u društveno-povijesni kontekst i stavio na kulturno-turističku kartu.

KA-MATRIX je uključen u aktivnosti Virtualnog muzeja kroz suorganiziranje foto safarija karlovačkom industrijom, a 2018. godine pokreće program „Industrija u galeriji“ kako bi se građane aktivno uključilo u prikupljanje predmeta i drugih materijala vezanih za industrijsku baštinu i promoviralo djelovanje muzeja.

Industrija u galeriji #2-Kustoski desk Virtualnog muzeja karlovačke industrije organizira KA-MATRIX – Udruga za društveni razvoj u okviru programa Nova kultura_Hibridni grad 020., s partnerom Gradskim muzejem Karlovac uz potporu zaklade Kultura Nova, Ministarstva kulture Republike Hrvatske, Karlovačke županije, Grada Karlovca i uz suradnju Centra za pružanje usluga u zajednici Vladimir Nazor – Galerija ZILIK.