PU karlovačka

Uhvaćeno još osam krijumčara, jedan je državljanin Mongolije

VIŠE IZ RUBRIKE

Migrantska kriza

Protiv petorice osumnjičenih podnijeti su optužni prijedlozi za pomaganje državljaninu treće zemlje u nezakonitom prelasku vanjske granice

Policijski službenici Ravnateljstva policije, PGP Cetingrad i Interventne jedinice policije PU karlovačke su na području nadležnosti Policijske uprave karlovačke u razdoblju do 4. do 9. listopada proveli kriminalistička istraživanja nad osmoricom muškaraca koji su prevozili strane državljane, koji su na nezakonit način prešli državnu granicu Republike Hrvatske.
U srijedu, 4. listopada na području općine Rakovica policijski službenici zaustavili su kombi vozilo njemačkih nacionalnih oznaka kojim je upravljao 30-godišnji turski državljanin, a koji je u tovarnom prostoru prevozio 29 stranih državljana.
Zatim u petak, 6. listopada, u večernjim satima policijski službenici su također na području općine Rakovica zaustavili i kontrolirali kombi vozilo bosansko-hercegovačkih nacionalnih oznakama kojim je upravljao 26-godišnji hrvatski državljanin. Utvrđeno je da je u vozilu prevozio 16 stranih državljana.
Tijekom subote, 8. listopada, policijski službenici su u četiri odvojena slučaja na području općine Vojnić, Rakovica i Tounj zaustavili vozila u kojima su bili stranci koji su nezakonito ušli na teritorij Republike Hrvatske.
U jutarnjim satima na području općine Vojnić kontrolirali su osobni automobil zagrebačkih registarskih oznaka kojim je upravljao 62-godišnji hrvatski državljanin, a koji je prevozio sedam stranih državljana.

Kasnije su policijski službenici na području općine Rakovica uporabom svjetlosnih signala pokušali zaustaviti kombi vozilo njemačkih nacionalnih oznaka, međutim, vozač se oglušio i nastavio se kretati. Nakon nekog vremena, vozilo naglo usporava i zaustavlja i pritom iz vozila bježe dvije osobe. Kontrolom su policijski službenici utvrdili da je vozač 40-godišnji njemački državljanin, a suvozač 31-godišnji državljanin Turske s dozvolom boravka u Mađarskoj. Ubrzo su policijski službenici pronašli i te dvije osobe te utvrdili da se radi o stranim državljanima.

Nakon toga su policijski službenici ponovno na području općine Vojnić zaustavili i kontrolirali osobni automobil zagrebačkih registarskih oznaka kojim je upravljao 32-godišnji talijanski državljanin s privremenim boravkom u Republici Hrvatskoj, a u kojem je prevozio devet stranih državljana.

U večernjim satima istoga dana na području općine Tounj policijski službenici kontrolirali su osobni automobil francuskih nacionalnih oznaka kojim je upravljao 39-godišnji državljanin Mongolije s dozvolom boravka u Francuskoj. Utvrđeno je da je prevozio šest stranih državljana.

Sedmi događaj se odnosi na ponedjeljak, 9. listopada, kada su na području Slunja policijski službenici zaustavili teretno vozilo mađarskih nacionalnih oznaka kojim je upravljao 56-godišnji državljanin Albanije. Kontrolom je utvrđeno da je u tovarnom prostoru prevozio 22 strana državljana.

U svim ovim događajima, strani državljani su izrazili namjeru za podnošenje zahtjeva za međunarodnom zaštitom.

Policijski službenici Policijske uprave karlovačke su protiv 30-godišnjeg turskog državljanina, zatim protiv državljana Republike Hrvatske 26-godišnjaka i 62-godišnjaka, protiv 32-godišnjeg talijanskog državljanina i 56-godišnjeg državljanina Albanije podnijeli kaznenu prijavu nadležnom državnom odvjetništvu zbog sumnje u počinjenje kaznenog djela Protuzakonito ulaženje, kretanje i boravak u Republici Hrvatskoj, drugoj državi članici Europske unije ili potpisnici Šengenskog sporazuma.

Optužni prijedlozi zbog počinjenog prekršaja pomaganja državljaninu treće zemlju u nezakonitom prelasku vanjske granice, policijski službenici Policijske uprave karlovačke podnijeli su protiv 40-godišnjeg njemačkog državljanina, 31-godišnjeg državljanina Turske i protiv 39-godišnjeg državljanina Mongolije.

Također, zbog počinjenih prometnih prekršaja sukladno Zakonu o sigurnosti prometa na cestama sankcionirani su 26-godišnji hrvatski državljanin, 32-godišnji talijanski državljanin, kao i 30-godišnji turski državljanin koji je ujedno sankcioniran i zbog počinjenih prekršaja iz Zakona o strancima.