Ukoliko se proračun ne usvoji na današnjoj sjednici, nema više vremena da gradonačelnik predloži odluku o privremenom financiranju te stoga s 1. siječnja, Grad ostaje bez ikakve mogućnosti plaćanja i financijskog poslovanja

Dugoreški HDZ  gradski proračun za 2020. s projekcijama za 2021. i 2022. ocijenio neodrživim

VIŠE IZ RUBRIKE

  Dugoreški HDZ na jutrošnjoj konferenciji za medije osvrnuo se na sjednicu Gradskog vijeća na kojoj bi trebao biti usvojen gradski proračun za 2020. godinu.

  -Tempiranjem ove sjednice Vijeća na 27. prosinca onemogućuje se rad Vijeća, davanje bilo  kakvih amandmana na predloženi proračun i prisiljava se Vijeće  da usvoji proračun jer će u protivnom blokirati rad Grada. Naime, ukoliko se proračun ne usvoji na današnjoj sjednici, nema više vremena da gradonačelnik predloži odluku o privremenom financiranju te stoga s 1. siječnja, Grad ostaje bez ikakve mogućnosti plaćanja i financijskog poslovanja, ustvrdili su na pressci dugoreški HDZ-ovci.

  Navode da ovaj način rada ne samo da ponižava Vijeće i ne dozvoljava mu nikakvo djelovanje, nego je protuzakonit i dovodi do opasnosti urušavanja rada i održavanja temeljnih procesa Grada.

  Tvrde da proračun Grada Duge Rese za 2020. godinu donosi nerealno povećanje za 6,5 milijuna kuna, u odnosu na 2019. godinu.

  -Prihodna strana proračuna je značajno povećana zbog očekivanog rasta prihod od poreza, što je potpuno nerealno. Naime, 1. siječnja stupa na snagu IV. krug porezne reforme koji će negativno utjecati na prihode grada. Gradska vlast uvelike se oslanja na izvore pomoći za EU projekte, a dosadašnja realizacija u 2019. godini je tek skromnih 15 posto. Međutim ono što bi mogli osjetiti građani našeg rada je povećanje cijena komunalnih usluga je proračun predviđa po ovoj osnovi povećanje prihoda od komunalnih naknada i doprinosa za 0,5 milijuna kuna.

  Nadalje, dugoreški HDZ-ovci ističu da je prijedlog proračuna za 2020 .godinu još jednom potvrđuje kako rashodna strana donosi bujanje neučinkovite administracije koja se vidu u planiranom rastu izdataka za zaposlene, a vjerojatno i novim zapošljavanjima u gradskoj upravi kao i planiranoj nabavci novih vozila, ali i pojačanom tekućem i investicijskom održavanju. Planirane aktivnosti i projekti u okviru komunalnog gospodarstva i turizma su isključivo iz izvornih gradskih novaca, a vjerojatno će mnoge od njih ostati nerealizirane zbog nerealno planiranih gradskih prihoda.

  Prema njihovom mišljenju prijedlog proračuna niti projekcije ne pokazuju namjeru gradske vlasti za sufinanciranje projekta izgradnje školske sportske dvorane pri Osnovnoj školi Ivan Goran Kovačić, a pored tekućeg održavanja niti značajnija sredstva za obnovu Sportskog doma u Jelačićevoj ulici. Isto tako financijski planovi proračunskih korisnika Dječjeg vrtića Duga Resa i POU također sadrže brojne nelogičnosti bez racionalnog i ekonomičnog planiranja osnovnog redovnog poslovanja, dok s druge strane grad redovito „pokriva“ manjak u njihovu poslovanju.

  Najavili su da će o svemu spomenutom, ali i brojnim drugim nelogičnostima, vijećnici HDZ-a na današnjoj sjednici dugoreškog Gradskog vijeća postaviti pitanja.