Udruga za lokalni razvoj "Turbina promjena" sudjelovala na sastanku kod Predsjednika Republike Hrvatske

VIŠE IZ RUBRIKE

  Predsjednik Republike Zoran Milanović održao je sastanak s predstavnicima udruga mladih koje djeluju u kontinentalnim dijelovima Hrvatske: Udrugom za promicanje aktivnog sudjelovanja Studio B, savezom udruga Mreža Mladih Hrvatske, DrONe – udrugom za društveni razvoj i neformalno obrazovanje, udrugom P.O.I.N.T, te Udrugom za lokalni razvoj „Turbina promjena“.

  Djelatnici udruge za lokalni razvoj "Turbina promjena", a koja službeno djeluje od veljače 2012. godine, Antonija Vučić i Dinko Đurić, imali su tako priliku upoznati Predsjednika RH s radom udruge i njihovim volonterskim iskustvom, ali i problemima s kojima se mladi danas susreću. Istaknuli su da su udruga s više od 40 provedenih projekata i akcija, iz koje su dva volontera nagrađeni titulom NAJvolonter godine, koja je nedavno primljena u Mrežu mladih i dobila nagradu za NAJvolonterski program - 5. Izbor za najmješanca grada Karlovca, a djeluje i na području kulture, zaštite okoliša, aktivizma, volonterstva, razvoja zajednice, cjeloživotnog učenja i ostalih društveno korisnih djelatnosti. Turbina promjena provodi aktivnosti za najmlađe i najstarije stanovnike Karlovca.

  Sastanak je za cilj imao predstavljanje rada s mladima, s naglaskom na mlade iz ruralnih sredina, adresiranje nepostojanja aktivne javne politike usmjerene prema mladima - nedonošenja novog Nacionalnog programa za mlade za više od 1.000 dana, od dana prestanka važenja zadnjeg NPM-a kako je upozorio Josip Miličević ispred MMH, nepostojanja Zakona o mladima, nedefiniranog statusa osoba koje rade s mladima, problematičnog Zakona o savjetima mladih. Razgovaralo se i o rezultatima osmog ciklusa Dijaloga EU s mladima s naglaskom na temu “Poticaj mladima iz ruralnih sredina”, te su pokušali adresirati izazove s kojima se cjelokupni civilni sektor suočava, a kojima je sektor mladih značajno pogođen, kao što su kašnjenje i neobjava najavljenih natječaja iz EU fondova, nedostatno, neredovito i neizvjesno nacionalno financiranje programa i projekata usmjerenih mladima, pogođenost mladih krizom uzrokovanom pandemijom virusa COVID-19.

  Predstavnici udruga smatraju kako svojim radom pružaju mladima priliku da se dokažu i steknu vrijednosti za cijeli život te da poseban utjecaj mogu imati na mlade osobe iz ruralnih područja Hrvatske.

  Predsjednik Milanović podržao je aktivnosti udruga mladih jer je društveni i socijalni aktivizam važan za povezivanje i napredak cjelokupnog društva. Pozvao ih je da nastave uporno raditi na svojim projektima i idejama te da ne odustaju jer to nije posao čiji se rezultati vide odmah.

  -Vjerujemo tako da će pomoć koju smo zatražili od predsjednika Milanovića, a kako bi se u javnosti bolje čulo što mladi misle te kako bi se njihove potrebe i inicijative uključile u politike koje se tiču njihovih života, biti pružena. Naime, zatražili smo podršku predsjednika Milanovića u procesu mijenjanja uobičajenih obrazaca ponašanja, stavova i vrijednosti, što bi nam olakšalo rad i dalo bolje rezultate, te istaknuli koliko je važno uključiti mlade u donošenje odluka na svim razinama. Izrazito nam je zadovoljstvo i zahvaljujemo Predsjedniku Republike Hrvatske na primanju, što nas je poslušao, a kao i na svim, rekli bismo, prijateljski upućenim riječima, koje svakako bude nadu da za volonterizam, civilno društvo i nevladin sektor svakako ima mogućnosti za napredak (koliko je i volje vladajućih, a Predsjednik je istu svakako iskazao), te što smo prepoznati kao jedna od udruga koja kvalitetno radi i zalaže se, u širokom spektru aktivnosti, ali najviše za mlade. Mi ćemo svakako i dalje, zajedno s kolegama iz cijele Republike Hrvatske, predano nastaviti sa svojim radom, jer želimo i dalje doprinositi zajednici u kojoj živimo, ukazivati na probleme u istoj, nuditi rješenja, te pružati priliku mladima u društvu da se kvalitetno ostvare i steknu neko iskustvo, pružiti im podršku. Nadamo se kako će Ured PRH i u budućnosti biti saveznik civilnog društva koji je spreman pomoći u donošenju naših izazova u fokus javnosti, ističu iz Turbine promjena.

  FOTO: Ured predsjednika Republike Hrvatske / Dario Andrišek