Prvi Karlovački

Udruga za djecu s teškoćama u razvoju Zvončići obilježila Međunarodni dan obitelji “Obitelj je temelj društva”

Autor: Ivana Ivandić

13.05.2022

Karlovac

Međunarodni dan obitelji prvi put je obilježen 1994. godine pod krilaticom “Da obiteljski dan ne čine stvari nego srdačni odnosi roditelja i djece”.

Uloga obitelji je neprocjenjiva i upravo to je željela osvijestiti Udruga za djecu s teškoćama u razvoju Zvončići koja je u suradnji sa Savezom osoba s invaliditetom Karlovačke županije održala predavanja povodom Međunarodnog dana obitelji, koji se održava 15. svibnja, u sklopu projekta “Zajedno je lakše”.

-Htjeli smo po prvi put kao udruga skrenuti pažnju na obilježavanje Dana obitelji. Obitelj je jako važna za svakog člana pogotovo djecu. Mi smo udruga za djecu s teškoćama u razvoju i kod nas je ta podrška nešto više izražena i potrebna nego u uobičajenom razvoju. Danas želimo obilježiti Međunarodni dan obitelji koja je temelj društva. Obitelj je na prvom mjestu, poručila je predsjednica udruge Zvončići Snježana Čop.

Važnost i uloga obitelji promijenila se u suvremenom društvu.

-Obitelj je najvažnija jedinica u društvu, od nje sve potiče. Cjelokupni užurbani život donio je promjene i u toj sferi. Stoga mislimo da je važno istaknuti više o toj temi, naglasila je u svom predavanju psihologinja Maja Vuković iz Centra za socijalnu skrb Karlovac.

“Podrška obitelji izuzetno je važna”

O podršci osobama s multiplom sklerozom govorila je tajnica Društva multiple skleroze Karlovačke županije Jasmina Slavnić.

-Imamo osobe s multiplom sklerozom koja imaju lijepa iskustva i podršku, ali imamo i loša iskustva gdje osobe s multiplom sklerozom nemaju podršku što je izuzetno teško. Zato mi uvijek, koliko god možemo, organiziramo edukacije i predavanja stručnjaka da im se što više pomogne, istaknula je.

Dodala je da je multipla skleroza nepredvidiva bolest gdje postoje vidljivi i nevidljivi simptomi. Primjerice neke osobe koje imaju nevidljive simptome nađu se u situaciji da neki posao ne mogu obaviti pa dobivaju negativne reakcije okoline.

-Želimo osvijestiti javnost da se na tome treba raditi. Podrška obitelji izuzetno je važna. Obitelj je sve, sve polazi od obitelji. Obitelj je nešto važno i treba educirati o tome. Krajem svibnja obilježava se Svjetski dan multiple skleroze i provodi se kampanja “Ja sam više od MS” upravo s temom podrške “Brinem o tebi, brinem o sebi”. Govorimo o jednoj uzajamnoj podršci koju dajemo jedni drugima i tu je obitelj ključna, poručila je.

Udruga je dodijelila zahvalnice gradu Karlovcu i Slunju, općini Žakanje, Karlovačkoj županiji te ravnateljici Dječjeg vrtića Karlovac Danki Pavletić za rad i suradnju.

-Ponosni smo što danas u Karlovačkoj županiji, uz državu, možemo financirati 48 pomoćnika u nastavi. Dva milijuna kuna izdvajamo da svih 50 djece s teškoćama pohađa svoj obrazovni program. Ta integracija je puno lakša i jednostavnija zbog nadogradnje koje pružaju udruge. Obzirom na to da je Dan obitelji koja je temelj svega moram istaknuti mjeru koja je prošle godine bila prvi put u našoj županiji, a to je stambeno zbrinjavanje mladih obitelji. Izdvajamo godišnje milijun kuna i ako će trebati izdvajat ćemo više. To je samo jedna kapljica u moru koja pomaže obiteljima da oni zdravo rastu na zdravim temeljima da im se pomogne i u financijskoj nadogradnji, a sve s jednim ciljem da naše obitelji da ostanu u našoj županiji ili da se dosele, rekla je zamjenica županice Vesna Hajsan Dolinar.

Međunarodni dan obitelji prvi put je obilježen 1994. godine pod krilaticom “Da obiteljski dan ne čine stvari nego srdačni odnosi roditelja i djece”. Namjera je bila istaknuti važnost obitelji i potaknuti društvo na donošenje odluka koje će osigurati bolji standard i kvalitetu života obitelji te pružiti podršku uvažavanju obiteljskog života, tradicije i običaja.