Prvi Karlovački

Udruga “StarKa” zatražila odgodu donošenja Zakona o socijalnoj skrbi koji se tiče starijih i nemoćnih osoba

Autor: Branko Obradović

03.12.2020

Karlovac

Udruga je zatražila i odgodu javne rasprave o "Pravilniku o minimalnim uvjetima za pružanje socijalnih usluga smještaja i skrbi starim i nemoćnim osobama"

Udruga za informiranje, širenje i razvoj socijalnih usluga za starije osobe “starKa” djeluje u Karlovcu. Udruga je danas zatražila odgodu donošenja Zakona o socijalnoj skrbi koji se tiče starijih i nemoćnih osoba te odgodu javne rasprave o “Pravilniku o minimalnim uvjetima za pružanje socijalnih usluga smještaja i skrbi starim i nemoćnim osobama”.

Odgoda se traži do okončanja pandemije.

Sukladno ciljevima, Udruga “starKA” podržava sve napore Ministarstva,  Vlade RH i nadležnih institucija koji teže k povećanju kvalitete usluge i sigurnosti starijih i nemoćnih osoba te je dužna sudjelovati u donošenju zakona i pravilnika. No, u jeku pandemije, daljnje inzistiranje na njihovom donošenju može izazvati više štete nego koristi.

Udruga smatra da provedba postojećih Zakona (Zakon o socijalnoj skrbi, Zakon o radu, Zakon o zaštiti na radu, Zakon o zaštiti od požara) te postojeći „Pravilnik o minimalnim uvjetima za pružanje socijalnih usluga smještaja i skrbi starim i nemoćnim osobama“ osigurava iznimno visoku razinu zaštite i sigurnost korisnika socijalnih usluga. Tragedije koje se događaju nisu rezultat manjkavosti predmetnih zakona, već rezultat neprovođenja propisa i pravila.

Zahtjev za odgodom i obrazloženjem zahtjeva koji šaljemo u privitku poslan je ministru rada, mirovinskoga sustava, obitelji i socijalne politike Josipu Alardoviću. Zahtjev za podrškom upućen je predsjedniku Vlade Andreju Plenkoviću,  Odboru za zdravstvo i socijalnu skrb pri Hrvatskom Saboru, ravnateljici Hrvatskog zavoda za hitnu medicinu Maji Grba-Bujević te Stožeru civilne zaštite Republike Hrvatske.