Prvi Karlovački

Udruga “starKA” o novom Zakonu o socijalnoj skrbi i njegovim transformacijama obiteljskih domova

Autor: Marta Marinović

12.10.2021

Vijesti

Prijedlog novog Zakona o socijalnoj skrbi izazvao je negodovanje Udruge za informiranje, širenje i razvoj socijalnih usluga za starije osobe „starKA“ koja je tim povodom održala konferenciju za medije na kojoj su poseban osvrt dali na predložene „transformacije obiteljskih domova“.

Naime, u novom zakonu riječ je o dvije transformacije. Prva se transformacija odnosi na prenamjenu objekta iz stambenog objekta i na tehnički dio, odnosno stručno rečeno ispunjavanje pravilnika o uvjetima prostora, opreme i radnika doma.

-Zec leži u oba grma. Kako bi prenamijenili, treba vam prije svega potvrda nadležnog ureda da je tu prenamjenu moguće napraviti. Velik broj postojećih obiteljskih domova ne mogu učiniti tu prenamjenu. Sljedeći još veći problem je ispunjavanje pravilnika, a tu je riječ o kriterijima koje treba ispoštovati. Navodimo samo neke kriterije kako bi imali sliku o svemu, kada govorimo o visini prostorija zidovi trebaju iznositi 260 cm, a širina hodnika treba biti 180 cm,  sva se vrata trebaju otvarati prema hodniku. Ti kriteriji utječu na cijenu smještaja. Ono što je do sada jedan član obitelji ujedno bio domar, vozač saniteta, administrator u ustanovi to više neće moći. Ustanova ima jasno definirane uvjete i za sve te funkcije morat će se zaposliti ljudi, rekla je govori predsjednica navedene udruge Sabina Angelina Latin.

Udruga je razvila i strategiju isplativosti u kojoj, kako navodi Latin, za poslovanje na nuli dom bi trebao imati 40 zaposlenika i to pod uvjetima da se radi sa 100% kapaciteta, a cijena smještaja bi trebala najmanje ići 30% gore u odnosu na cijene po kojima usluge pružaju obiteljski domovi.

Sabina Angelina Latin istaknula je i probleme koji se vežu uz drugu transformaciju obiteljskih domova. Riječ je o udomiteljstvu, ono je kako Latin kaže najmanji pružatelj socijalne usluge za starije. Udomitelji primaju do četiri korisnika, a rade preko centra za socijalnu skrb.

-U svakom obiteljskom domu koji danas ima 20 ljudi mi ostajemo s neiskorištenim kapacitetima, 2/3 prostora će biti prazno. Imamo 15 kreveta viška, a radnici se šalju na ulicu. Sa četiri korisnika nikakav udomitelj ne može preživjeti, sa četiri kreveta ne možete platiti režije jer i prazan prostor ima svoj trošak.