U našoj zemlji ima oko 150 tisuća djece koja nisu vidljiva sustavu.

Udruga "Mladi pomagači" jedina je u Hrvatskoj koja pomaže "nevidljivoj" djeci

VIŠE IZ RUBRIKE

  „Promicanje prava i interesa posebno osjetljivih skupina djece“ tema je konferencije koja je danas održana u Karlovcu, a namijenjena je pružateljima usluga djeci čije je odrastanje zbog različitih okolnosti otežano, s ciljem povezivanja stručnjaka različitih profila te njihova senzibilizacija na djecu kojih u našoj zemlji ima oko 150 tisuća, a koja nisu vidljiva sustavu. Organizirala ju je udruga Mladi pomagači u sklopu provedbe projekta „Ispod radara“.

  -Udruga Mladi pomagači osnovana je 2016.g.,uz stručnu i financijsku podršku švedske Zaklade Reach for Change, koja se bavi promicanjem prava i interesa djece. Nažalost, naša organizacija je jedina u Hrvatskoj koja se bavi djecom koja u svojim obiteljima imaju iskustvo invaliditeta ili teške bolesti i koja bliskom članu obitelji pružaju svakodnevnu praktičnu i emocionalnu podršku. Želja nam je kroz rad Udruge biti zagovornik ove skupne djece koja u zakonu nisu prepoznata i koja kao takva ne dobivaju ni jedan specifičan oblik podrške.

  -Upravo zato smo organizirali ovu konferenciju kako bismo svim pružateljima usluga djeci, skrenuli pozornost da u našem društvu ona postoje, da je njihov iako neslužbeni broj vrlo velik, oko 150 tisuća te da se aktiviraju i pozabave problematikom maloljetnika koji se sustavu „nevidljivi“, izjavila je predsjednica udruge Mladi pomagači, Veronika Lendler.

  Jedan od izlagača bio je dr. Igor Salopek koji je predstavio rezultate istraživanja o tome što se događa s mladima po pitanju njihovog psihičkog zdravlja i koliko obolijevaju.

  - To je na svjetskoj razini brojka koja zabrinjava, a radi se o 20 posto školske koja imaju psihičke smetnje, od koji polovica imaju poremećaje koji spadaju u kliničke entitete. Najčešći poremećaji su iz spektra anksioznog i depresivnog, što je u uskoj vezi s vremenom u kojem živimo ali i očekivanjima koja su pred tom djecom. Drugi problem je povećana konzumacija alkohola, gdje su nažalost mladi Hrvati u samom vrhu EU i eksponencijalni rast uživanja droga, marihuane pogotovo. Prevencija nikad nije bila potrebnija kad se uzme u obzir da 50 posto psihičkih poremećaja nastaje do 14 godine života. Često puta su neprepoznati, često puta što zbog stigme, što zbog sramote ljudi se ne jave na vrijeme potražiti pomoć, pa kako vrijeme ide, situacija postaje sve teža. Univerzalna poruka svima je, ne treba se ustručavati potražiti pomoć, zaključio je dr. Salopek.

  Rad švedske Zaklade Reach for Change koja podržava rad  udruge Mladi pomagači predstavila je Marija Mažić.

  -Zakladu želim predstaviti lokalnoj i regionalnoj zajednici da im približim i otkrijem sve mogućnosti u ostvarivanju sredstava i podršku koje unapređuju i podržavaju prava djece u RH. Mislim da javnost još uvijek nije dovoljno informirana o našem djelovanju, bez obzira na to, ne mogu reći da naši resursi nisu dobro iskorišteni, jer svaki puta kad smo imali otvoreni natječaj zaista smo našli hvale vrijedne projekte u koje smo ulagali financijska sredstva, ali i kojima vrlo rado pružamo nefinacijsku vrstu podrške koja im omoguće razvoj ideja i unaprijede živote djece. (rb)

  Foto: r.b.