Nova turistička ruta u Slunju

Udahnite ljepote Slunjčice, sadržaj koji će gostima i turistima približiti ljepote ove rijeke

VIŠE IZ RUBRIKE

Ljepote Slunjčice

Predstavljen novi turistički sadržaj na rijeci Slunjčici

Javna ustanova Natura Viva u suradnji s Regionalnom turističkom zajednicom Karlovačke županije organizirala je danas u Slunju konferenciju za novinare sa ciljem predstavljanja novog turističkog sadržaja na rijeci Slunjčici. Radi se o novoj turističkoj ruti u Slunju pod nazivom Udahnite ljepote Slunjčice. Turu je predstavila ravnateljica Javne ustanove Natura Viva Antonija Bišćan.

-Danas predstavljamo jednu edukativnu šetnju za posjetitelje Značajnog krajobraza Slunjčica. To je zapravo nastavak projekta Vodene tajne Slunja u kojem smo razvili različite edukativne programe. Oni koji su nam u provedbi to radionica zelenog i plavog, što učenici osnovnih škola već znaju, to je jedan krasan program. Na tragu toga htjeli razviti nešto i za posjetitelje ovog područja, jer kada čujete o Slunju uvijek pomislite na Rastoke, koje su prekrasne, i naravno u zaštićenom smo području. Htjeli smo istaknuti da je ovo područje sa životinjskim i biljnim vrstama i organizirati jednu šetnju sa četiri točke koja bi trajala oko sat vremena, gdje će se sve saznati o ovim našim vrijednim vrstama, koje čine ovo područje, kazala je ravnateljica Nature Vive Antonija Bišćan.

Direktor Regionalne turističke zajednice Karlovačke županije Željko Fanjak istaknuo je da je Slunjčica jedan biser prirode, a još nedovoljno istražen.

-Kao što je kolegica Antonija spomenula, u zajedničkoj suradnji odlučili smo prezentirati i prikazati sve ljepote Karlovačke županije, ovo je stvarno jedan biser prirode, koji je u ovom trenutku još nedovoljno istražen, ali definitivno ima potencijala. Tu su nam nedaleko i Rastoke, koje bilježe stotine tisuća turista godišnje, ovo je u neposrednoj blizini i tu nam je također i Stari grad Slunj. Dakle, jedan fantastičan mikro lokalitet, koji je onaj pravi skriveni raj, kako ga mi volimo kolokvijalno nazvati, Definitivno to želimo pokazati široj javnosti i pozvati sve buduće goste i turiste za sljedeću godinu da dođu i pogledaju uz stručno vodstvo kolega iz Javne ustanove Natura Viva. Da vide sve ljepote Slunjčice i udahnu Slunjčicu kakva ona zapravo jest, rekao je Željko Fanjak.

Gradonačelnica Slunja Mirjana Puškarić kazala je da Slunj ima potencijala za razvoj turističkog dijela, a ove turističke ture uz Slunjčicu samo će povećati ponudu.

-Mi smo danas izuzetno ponosni, unatoč lošem vremenu, da nastavljamo jednu prekrasnu suradnju s našom Naturom Vivom, to je produžena ruka projekta Vodene tajne Slunja, kojem je nositelj bio Grad Slunj, a partneri, između ostalih, Turistička zajednica i Natura Viva. Slunj je 2019. godine bilježio 3.600 autobusnih grupa, dakle potencijala za razvoj turističkog dijela u samom srcu našeg grada na obalama naše Slunjčice itekako postoji. Kada tome pridružimo da ćemo uz ove ture ne samo pokazivati naše ljepote sedrene plave boje ove rijeke, već i govoriti o njezinoj zaštiti, o bio raznolikosti, ja mislim da je ovo za naš grad jedan veliki uspjeh. Stoga se radujemo zajedničkoj suradnji, a posebno bih se zahvalila našoj Karlovačkoj županiji koja je u podršci i Naturi Vivi, koja na neki način razvija jedan novi turistički proizvod našoj Turističkoj zajednici. Što poželjeti nego u idućoj godini da nam se turisti vrate u što većem broju, kazala je Mirjana Puškarić.

Županica Martina Furdek Hajdin istaknula je da uz Rastoke, Slunj ima još jedan biser, a to je Slunjčica i ova ruta zaista je nešto novo i atraktivno.

-Nalazimo se par minuta uzvodno od Rastoka, to je onaj unikat i biser koji imaju grad Slunj i naša županija i koji pokazuje suživot čovjeka i prirode i i njezino gospodarsko korištenje. Projekt Vodene tajne Slunja je nastavak projekata, koji se vežu uz naše rijeke i europskog financiranja. Nekada su na Rastokama bile mlinice, mljelo se žito, proizvodilo se brašno, a mi danas govorimo o rijekama, ponajviše o turističkom aspektu. Ja bih tu dodala i onaj obrazovni i edukativni dio, zato što uistinu, ako već gospodarski koristimo taj prostor, mi cijelo vrijeme moramo puno toga naučiti o ovom prostoru, kako ga zaštititi, kako ga ne uništavati i ostaviti ga za one koji dolaze poslije nas, da oni jednako tako imaju priliku i uživati i živjeti uz ove prekrasne bisere, koje naša županija ima. Naravno da u narednoj perspektivi ukazuju se prilike za nove europske projekte i to je način na koji radimo, da uistinu ne uzimamo samo europski novac, nego da ga kroz daljnja korištenja, kroz radna mjesta, kroz edukaciju oplemenjujemo i da uistinu on ostvaruje koristi na našem području, napomenula je Martina Furdek Hajdin.

Sudionici predstavljanja sadržaja Udahnite ljepote Slunjčice obišli su rutu, ali ne cijelu zbog lošeg vremena.