Prvi Karlovački

Nakon četiri sata pregovora, propao je i drugi krug mirenja Vlade i školskih sindikata

09.10.2019

Vijesti

Učitelji sutra u štrajku, vrata škola otvorena

Nakon četiri sata pregovora, propao je i drugi krug mirenja Vlade i školskih sindikata kad je riječ o povećanju koeficijenta složenosti poslova pa sutra počinje štrajk u svim osnovnim i srednjim školama. Prvi put bit će proveden cirkularno, što znači da će sutra štrajkati cijela Hrvatska, a onda svaki dan po nekoliko županija. U Vladi su odbacili njihov zahtjev za povećanje od 6,11%, ponudivši im 2% od 1. listopada te još 2% od 1. lipnja 2020.

– Nakon sastanaka s nadležnim dužnosnicima i Upravama pripremljene su upute koje su poslane školama i uredima državne uprave. Najvažnije poruke su da je na prvom mjestu sigurnost i interesi učenika a sve ostalo, pa i postupanje ravnatelja koji su sada nadležni – s tim treba uskladiti, kazala je ministrica Blaženka Divjak na konferenciji za novinare u Ministarstvu. Pozvala je roditelje da prate informacije i budu u kontaktu sa školama. Najvažnije je, naglasila je da ravnatelji organiziraju da vrata škole budu ovorena i da u uvjetima štrajka treba za učenike organizirati neku vrstu rada. Kako će to biti organizirano mora biti objavljeno na internetskim stranicama škola, kazala je Divjak.

Istaknula je da je status učitelja i nastavnika dio reforme te da na to među ostalim utječe i materijalni status, koji se odnosi na pitanja koeficijenta složenosti poslova. Drugo je, kaže Divjak, prepoznavanje onih najboljih koji vuku sustav naprijed. “U tom smislu smo imali nagrađivanje za Dan učitelja, za 510 učitelja, nastavnika i ostalih odgojno-obrazovnih djelatnika”.

– Vlada je ponudila povećanje dodatka od 2% od 2. listopada, i 2% od 1. lipnja 2020. godine. To je za sindikate neprihvatljivo i iz tog razloga mirenje je neuspješno završilo. Nakon neuspjelog mirenja, možemo najaviti da će sutra početi štrajk u sustavu osnovnog i srednjeg školstva, izjavio je nakon višesatnog sastanka Branimir Mihalinec, predsjednik Nezavisnog sindikata zaposlenih u srednjim školama Hrvatske (NSZSSH). “Pritisak će biti održan koliko god dugo možemo, koliko god dugo naši ljudi žele, dok Vlada ne promijeni uredbu o koeficijentima složenosti poslova. Na potezu je Vlada RH”, dodao je.

Odgovarajući na pitanja novinara ministrica je rekla kako smatra da je Vlada prihvatila obrazovanje kao prioritet.

– Još slijedi proces dokazivanja da je to stvarno tako, u ovoj posljednjoj fazi da je to tako, kazala je.