Prvi Karlovački

Učenički dom Karlovac popunjen još u ljetnom roku

09.09.2019

Županija

Učenički dom Karlovac i ove godine je u potpunosti popunjen već u ljetnom roku. Potvrdila je to ravnateljica Doma, Astrid Pavletić.

-Ove godine imali smo upise u srpnju kada smo primali devet djevojaka i 26 učenika. Odmah u prvom upisnom ljetnom roku smo popunili sva mjesta i mogu reći da smo imali bar jedno 30-ak učenika ispod crte, istaknula je Pavletić naglasivši kako u Domu mjesta ima za 152 učenika.

Dodala je i kako su zadovoljni interesom za Dom i činjenicom da zadnjih deset, petnaest godina nisu ni imali upise u jesenskom roku.

-Dosta smo ove godine iznenađeni zato što smo prethodne dvije, tri godine imali više upisanih djevojaka, a ove godine više od pola učenika su dječaci, odnosno prevladavaju „muška“ zanimanja, kazala je ravnateljica.

Učenici su u zadnjih otprilike pet godina uglavnom iz Karlovačke županije, njih oko 60 posto, zatim iz Primorsko-goranske, Ličko-senjske te ostalih županija. Otprilike polovica učenika ide u Medicinsku školu, a ostali u Šumarsku i drvodjeljsku, Tehničku, MIOŠ, Ekonomsko-turističku, Prirodoslovnu i ostale škole.

-Dio učenika došlo je u Karlovac i zbog sportskih klubova, najviše imamo nogometaša, nešto odbojkaša i rukometaša, a dio učenika je došao i zbog nastavka školovanja učenika u srednjoj Glazbenoj školi, navodi.

Naglašava i kako su zadnje dvije godine imali sto postotnu prolaznost učenika s prosjekom ocjena od oko 4.0, učenici su bili uzornog ponašanja tako da izricanja pedagoških mjera nije niti bilo, a bilo je i vrlo malo neopravdanih sati i izostanaka.

Također, kako ističe, svi učenici su vrlo aktivni u svojim izbornim programima koje vode odgajatelji Doma i tri vanjska suradnika tako da imaju jako puno sportskih aktivnosti, od košarke, stolnog tenisa, streljaštva, nogometa, odbojke, šaha itd… Bogat je i tehnički i kulturni program tako da imaju keramičarsku radionicu s vlastitom peći, pjevački zbor, folklornu, dramsku, recitatorsku sekciju… Sve to je, kako naglašava Pavletić uključeno u cijenu Doma od 630 kuna mjesečno za koju smatra da to nije velika cijena za sve ono što im se nudi.

Na kraju napominje kako za vikend učenike koji su lani bili pohvaljeni pohvalom Vijeća odgajatelja vode na dvodnevni besplatni izlet u Split. (sl)