Prvi Karlovački

Učenička deliberacija u Karlovcu

Autor: Ivica Pilaković

23.06.2022

Karlovac

Učenička deliberacija je održana 21. lipnja 2022. u Gimnaziji Karlovac te je na njoj sudjelovalo tridesetak učenika iz škole i debatnog kluba koji djeluje unutar škole.

Deliberacija, kao oblik javne rasprave, provedena je u sklopu projekta “Demokratsko procijepljenje – Debatni klubovi i deliberativna demokracija kao model razvoja demokratskih kompetencija i participativnog donošenja odluka” Hrvatskog debatnog društva. U projekt su od rujna 2021. uključene tri srednje škole s područja Grada Karlovca (Gimnazija Karlovac, Ekonomsko – turistička škola i Tehnička škola), a ovo je prva učenička deliberacija u Karlovcu od 2 predviđene.

U protekloj školskoj godinu učenici i učenice su zajedno s nastavnicima Matejom Kobašlićem i Majom Sokač bili uključeni u razvoj debatnog modela građanskog odgoja i obrazovanja. Debatni model podrazumijeva osnaživanje  učenika i učenica kroz debatni klub ili kroz korištenje debatne metodologije u nastavi za aktivno građanstvo. Projekt pomaže mladima da razviju demokratsku svijest i građanske kompetencije kroz sudjelovanje u radu debatnih klubova i deliberacijama. Kroz sudjelovanje u projektnim aktivnostima mladi stječu praktična iskustva i trajna znanja koja će im pružiti temelj za aktivno sudjelovanje u društvu u budućnosti.

Na deliberaciji u Karlovcu su učenici debatnog kluba imali priliku raspraviti o problemu koji ih muči te predložiti rješenja.

  • Problem: Manjak dostupnih informacija o aktivnostima i sadržajima u gradu
  • Uzrok: Nedostatak zajedničke platforme, sustava dijeljenja informacija, sadržaja, ponuda, prilika i sl. na gradskoj i regionalnoj razini.
  • Rješenje: Razvoj web i mobilne aplikacije koja bi služila kao platforma za aktivnosti i događanja u gradu Karlovcu i okolici.

Deliberacija u Karlovcu je bila posljednja u školskoj godini 2021./2022., a najesen slijede deliberacije u Vukovaru, Zagrebu, Županji, Novoj Gradišci i ponovo Karlovcu  te u još desetak zajednica u školskoj godini 2022./2023. Projekt provodi Hrvatsko debatno društvo s partnerima: Udruga hrvatskih srednjoškolskih ravnatelja, Udruga gradova i islandskom udrugom Citizens Foundation. Projekt je sufinanciran u iznosu od 140.000,00 EUR u sklopu financijskih podrška Islanda, Lihtenštajna i Norveške u okviru Europskog gospodarskog prostora i Norveških grantova.