Svjetski dan okoliša u OŠ Dragojle Jarnević u znaku STEM-a

Učenici proučavali, radili plakate i reklame o zaštiti voda

VIŠE IZ RUBRIKE

Projektni dan

Svaki razredni odjel sudjelovao je u jednoj radionici koje su vodili učitelji  STEM predmeta, ali i ostali učitelji

U Osnovnoj školi Dragojle Jarnević povodom Svjetskog dana zaštite  okoliša i ususret Svjetskom danu mora i oceana danas se održava STEM dan. Tijekom cijeloga dana učenici sudjeluju u zanimljivim radionicama na temu vode.

Svaki razredni odjel sudjelovao je u jednoj radionici koje su vodili učitelji  STEM predmeta, ali i ostali učitelji jer pojam STEM obuhvaća šire područje od samog značenja  akronima (science, technology, engineering i mathematics).

Predstavila se i GLOBE družina. Pokazali su što su radili tijekom ove školske godine kao i istraživački rad s kojim su sudjelovali na županijskoj i državnoj smotri. Naime, učenice 7.a razreda; Magdalena Peroš, Dora Smiljanić i Lana Tomašić i mentorica, učiteljica geografije Marija Šako, prof. osvojile su treće mjesto.

-Aktivnosti iz STEM područja provode se u našoj školi kroz cijelu školsku godinu, osobito na dodatnoj nastavi i izvannastavnim  aktivnostima Eko družine, GLOBE-a i Eko limača kao npr. projekt „Čuvajmo naše rijeke i živi  svijet u njima“, naglasila je ravnateljica Iva Katić.

Kako se može povezati ekologija, odnosno voda i informatika, pokazali su učenici 6.b razreda na radionici pod nazivom „Ispod površine“.

-Za početak ćemo pogledati jedan dokumentarni film i na temelju tog filma izraditi jedan digitalni plakat. Plakate ćemo dignuti na digitalnu platformu Teams i tamo će djeca glasati za najbolji plakat i plakat koji bude imao najviše glasova bit će prikazan na našoj školskoj web stranici, istaknula je Ana Maričić, učiteljica informatike.

Učenica Dora Pavlačić pojasnila je što se od njih očekuje kroz temu „Ispod površine“.

-Na informatici radimo plakat vezan uz današnji dan. Koristimo se svojim informatičkim vještinama i ekologijom. Planiramo u Canvi  napraviti plakat vezan uz naše more, što se krije u našem moru i kakve ljepote imamo.

Zaštita voda bila je tema radionice koju je vodila nastavnica kemije Martina Mikulić Meglić.

-Naša tema je „Voda kao izvor života“. Učenici su se upoznali sa svojstvima vode, odnosno što je „meka“, a što „tvrda“ voda. Radit će i plakate o zaštiti voda, a zamišljeno je da to bude reklama kako bi se potaknulo najmlađe generacije da shvate važnost zaštite voda, rekla je.

Središnja aktivnost za svaki razredni odjel je posjet pokretnoj izložbi u autobusu „Blago  Jadranskog podmorja“ ispred škole. Učenici su mogli vidjeti organizme skrivene u dubinama Jadranskoga mora, ali i postaviti pitanja  stručnjacima, voditeljima izložbe. Učenici drugog i trećeg razreda nakon razgleda izložbe uputili su se na terensku nastavu u Baraćeve špilje i Speleon.