Radovi u Zvijezdi

U Zvijezdi izvedeno 57 posto kanalizacijske mreže i 32 posto vodoopskrbnog cjevovoda

VIŠE IZ RUBRIKE

  Zadovoljni dinamikom

  Aktualni radovi na polaganju nove infrastrukture u Zvijezdi bili su tema današnje konferencije za novinare.

  -U posljednjih godinu i pol dana od kada su radovi počeli izvedeno je 57 posto kanalizacijske mreže i 32 posto vodoopskrbnog cjevovoda. Završen je zapadni dio Zvijezde i jako smo zadovoljni s tom dinamikom. U ovom trenutku izvode se radovi kraj Tehničke škole u Jonkeovoj ulici na polaganju kanalizacije, te u Kraševoj ulici gdje se polaže kolektor odvodnje. Tu su jako zahtjevni radovi jer imamo duboki iskop do sedam metara te se koristi posebna tehnologija, odnosno zaštita građevinske jame talpama. Nastavljaju se radovi u Haulikovoj ulici na polaganju vodoopskrbnog cjevovoda i instalacija plina i započet će priključci vode i kanalizacije u Križanićevoj ulici. Pošto je Zvijezda ovako veliko gradilište i stalno se mijenjaju lokacije radova, imamo veliki broj iskopa, prolazaka strojeva i kamiona. Ovim putem apeliramo na pješake, odnosno na učenike da koriste obilazni pravac do škole, odnosno da prolaze Promenadom. Isto takav dopis poslali smo i na škole, dakle da se pripazi na sigurnost. Mi nastavljamo našu intenzivnu komunikaciju s građanima pa ćemo tako i danas održati sastanak u Gradskoj četvrti Zvijezda od 17.15 sati, te pozivamo ovim putem građane da nam se pridruže, poručila je direktorica tvrtke Vodovod i kanalizacija, Katarina Malenica.

  Vezano uz štete na objektima u Zvijezdi, gradonačelnik Damir Mandić je istaknuo kako je osiguravajuća kuća kod koje izvođač radova ima policu osiguranja je krenula s postupkom utvrđivanja štete i veći broj građana je dobio prvu preliminarnu informaciju za utvrđivanje štete.

  Nadalje, podsjetio je kako je do 02. ožujka na javnom savjetovanju Pravilnik o potporama. Naglasio je kako će nakon sastanka s obrtnicima i poduzetnicima iz Zvijezde, a na njihovu sugestiju, povećati  najveći iznos koji se može dobiti, a koji je prvotno bio predviđen u visini 2,5 tisuća eura. U tijeku je i javni pozi za Spomeničku rentu. Gradonačelnik je ovim putem pozvao građane koji nisu u samom obuhvatu radova da se jave i iskoriste taj novac koji je namijenjen prije svega privatnim vlasnicima. Ovo je prilika da suvlasnici zgrada osiguraju određena vlastita sredstva, a preko Spomeničke rente mogu osigurati do preostalih 49 posto  vrijednosti projekta.

  Vezano uz ulaganja ne samo u Zvijezdi, nego generalno, rekao je kako smatra da bi puno prostora trebali u funkciju staviti privatni investitori i u smislu ulaganja i na koncu nekakvog profita i zarade.

  -Nama u ovom trenutku nedostaje ili izostaje jedno jače ulaganje privatnika. Nadam se da sve ovo što se radi u Zvijezdi, bez obzira na ove probleme ipak biti nekakav inicijalni korak i privatnim vlasnicima da krenu s obnovom svojih objekata i da im daju one sadržaje iz kojih će oni na koncu imati prihod ili će to biti stambena namjena, poručio je Mandić.