Kolakušić: Građani imaju ono što im nitko ne može oduzeti, a to je glas

U Zvijezdi danas i predstavnici stranke Pravo i Pravda - od aglomeracije do najave Sinčićeve kandidature za župana

VIŠE IZ RUBRIKE

Europarlamentarci u Zvijezdi

Zastupnik u Europskom parlamentu i predsjednik stranke Pravo i Pravda, Mislav Kolakušić, te zastupnik u EU parlamentu Ivan Vilibor Sinčić održali su zajedno s članovima Građanske inicijative Zvijezde i Gaze u srijedu konferenciju za novinare u Zvijezdi.

Ivan Vilibor Sinčić tom prilikom je izjavio:

-Namjeravam napraviti sve da ovaj problem dođe do svih europskih tijela, ali mora doći i do hrvatskih tijela, jer kao što sam vidio na primjeru Babine gore i brojnih drugih stvari što su nas građani molili da predamo europskim institucijama, njih to gore ne zanima. Oni mogu napraviti dvije stvari, prvo reći će vam da ste u pravu pa će proslijediti lokalnim i nacionalnim vlastima, znači istim ovima koje optužujemo. A drugo što mogu je popraviti te neke svoje timove da kod verifikacije projekata ne rade takve greške. Znači svaki loš projekt koji je napravljen u Europi, odnosno u Hrvatskoj, u Rumunjskoj ili, Grčkoj, sve je to verificirala komisija. Ono čemu se narod ovdje može nadati to je EPPO. Hrvatska je dala nekih 430 prijava EPPO-u, Uredu europskog javnog tužitelja i mogu reći da ih je jedno 10 posto moj ured poslao. To je jedina europska institucija koja ovdje može nešto napraviti. Naš glavni problem je nacionalna vlast, lokalna vlast, gradonačelnik koji je maltene glasnogovornik izvođača ovih radova. Zašto se sve ovo događa? Zato što poslove dobivaju ljudi koji to ne znaju raditi, koji nisu nikad prije to radili, nemaju ljude koji to znaju raditi i zato se događaju problemi. Svi kapitalni projekti sada se rade da se prije svega izvuče novac. Europa kada nama da neki novac, to je za njih gotova stvar. Vrlo malo nakon toga ih zanima, na teži način sam o saznao i naučio, nakon niza sastanaka koje sam odradio. Nemojte se lažno nadati, naglasio je Sinčić. Dodao je i kako je glavna uloga europskih fondova politička kontrola država članica.

-Treba vršiti građanski pritisak, inzistirati da se ovdje provede nezavisna revizija i da se stvari dovedu u red, jer napravljena je velika šteta, poručio je između ostalog Sinčić.

Ujedno je otkrio kako i sam ima namjeru prijeći iz predstavničke vlasti u izvršnu i kako se na sljedećim lokalnim izborima namjerava kandidirati za župana naše županije.

Mislav Kolakušić je pak konstatirao kako besplatan novac iz EU fondova ne postoji.

-Ne postoji nikakav besplatan novac. Republika Hrvatska sada povlači više sredstava nego što uplaćuje. Međutim, čim dođe do proširenja, mi ćemo primati manje novca iz EU fondova nego što ćemo uplaćivati. Jedna Irska je dobivala ogroman novac iz EU fondova, sada uplaćuje duplo više nego što povlači, zato što je to mehanizam funkcioniranja. I zbog toga što taj novac nije besplatan, on se mora koristiti bez rasipanja. Ti radovi koji se njima izvode ne smiju nanositi štetu, nego moraju biti izvedeni na pravilan i ispravan način. Europa neće provjeravati je li izvođač radio kvalitetno ili ne i koliku je štetu napravio. To Europu ne zanima. Njih zanima excel tablica, matematika koja kaže toliko i toliko vam ide, a kako ćete vi to potrošiti nas to ne zanima. Tko tu može nešto učiniti? To mogu građani. Građani ne smiju u tišini dopustiti da nastaje ovakva katastrofa i da se netom obnovljene zgrade raspadaju zbog toga što netko nema pojma o svom poslu. Građani imaju ono što im nitko ne može oduzeti, a to je glas. Taj glas pretvara se u vlast na izborima, a bez izbora im uvijek i svaki dan ostaje glas. Nemojte biti tihi, radite da se ova istina što se ovdje događa čuje i sve se može popraviti, poručio je Kolakušić.

Član Inicijative, Matija Volner rekao je kako su svim zastupnicima u EU parlamentu poslali zamolbu za pomoć vezanu za nastale štete u Zvijezdi.

-Svaku pomoć koju možemo dobiti ćemo iskoristiti kako bi izvršili što veći pritisak na Grad jer, Grad nas ne vidi kao partnere, gledamo se sa sukobljenih strana, na svaku našu inicijativu i upućivanje na štetu, nas se traži da mi donesemo rješenja, istaknuo je između ostalog Volner.

Milan Medić, predsjednik navedene inicijative zahvalio je na potpori europarlamentarcima. Istaknuo je i kako ovih dana završavaju prijavu za EPPO, te kako će ona biti predana kroz narednih desetak dana.