Prvi Karlovački

U županiji nema novooboljelih, do sada 31 osoba pozitivna

18.05.2020

Koronavirus

U Karlovačkoj županiji nema novooboljelih osoba zaraženih koronavirusom.

Do sada je testirano ukupno 2.256 pacijenata, a zabilježena je ukupno 31 pozitivna osoba. Jučer je uzet 51 uzorak i svi nalazi koji su došli do sada su negativni. Danas se planira uzeti između 40 i 50 uzoraka, kratko je izvijestio ravnatelj karlovačke bolnice dr. Ervin Jančić.

Ravnateljica županijskog Zavoda za javno zdravstvo dr. Jelica Magdić pojasnila je način izvođenja testova na koronavirus, odnosno na ono što znači kada dođe neodređeni ili granični rezultat.

Testovi koje radimo na koronavirus su najnovija generacija testova i najbolje što smo u ovom trenutku mogli dobiti sa vrlo visokom osjetljivošću i vrlo visokom specifičnošću. To znači da „love“ stvarno specifično vrlo, vrlo male odsječke genoma, u ovom slučaju virusa. Međutim kao i svaki drugi test, tako ni ovaj nije sto posto savršen i nekad se zna dogoditi da upravo ili zbog situacije u organizmu ili situacije od strane samoga virusa, testovi se moraju ponoviti jer su granični, odnosno neodređeni. Stvar se rješava jednostavno tako da se uzorci ponove. Testovi su osjetljivosti i specifičnosti preko 95 posto, ali sto postotna osjetljivost, na žalost ne postoji, tako da se zna dogoditi situacija da kod određenog pacijenta, uzorak moramo ponoviti.

Načelnik županijskog Stožera Josip Ribar je izvijestio da će po naputku Nacionalnog stožera i dalje ovaj tjedan raditi i imati  dežurstvo, ne ako do sada 24 sata, nego do 18 sati.

Danas će biti objavljene nove odluke kojima će biti dopušten rad sajmovima i omogućit će se rad školama stranih jezika. Danas krećemo i s podjelom zaštitne opreme; dobit će je centri za socijalnu skrb i crveni križevi. Sutra ćemo dijelit zaštitnu opremu obiteljskim domovima. Količine opreme bit će dostatne za iduća tri tjedna; oprema stiže redovito i vidjet ćemo hoće li biti potrebe za njenom daljnjom podjelom.

Dr. Jančić je pojasnio i svakodnevna testiranja u bolnici.

Postoje indikacije za testiranje, po preporuci obiteljskog liječnika ili epidemiologa, po dolasku iz inozemstva ili pri odlasku na veći operativni zahvat kada bi se trebalo obaviti testiranje. Posljednje testiranje zadnje oboljele osobe u Karlovačkoj županiji bit će 27. svibnja. Naravno, ne bude li novih slučajeva zaraze, a njen nalaz negativan, Karlovačka županija će postati korona free.

A o tome kako trenutno radi karlovačka bolnica ravnatelj je rekao.

Bolnica se vratila 65 posto u opseg rada, tako kroz poliklinički dio dnevno prođe 1.300 do 1.400 pacijenata na pregled ili  dijagnostiku. U bolničkom dijelu imamo između 160  i 170 pacijenata dnevno, tako da smo već u petak dosegnuli nekakvih 60 posto rada. Ovaj tjedan, nadamo se da ćemo povisiti na 85 posto, s popuštanjem ili usporavanjem protuepidemijskih mjera.

Ravnateljica Zavoda za javno zdravstvo dr. Jelica Magdić prokomentirala je  i izjavu načelnice Stožera Ministarstva zdravstva  dr. Maje Grbe Bujević o socijalnom distanciranju, odnosno kada ćemo se ponovno moći pozdravljati, grliti i ljubiti.

Jako je lijepo da se grlimo, ali ja ipak ne bi. Još uvijek neke mjere opreza neka ostanu. Ovo je neko novo naše vrijeme na koje se moramo svi priviknuti; situacija s koronom je takva kakva je, ali i dalje će ostati i drugi respiratorni virusi, primjerice onaj gripe. Ali, ako baš imate potrebu………. ! (m.m.)