Polugodišnje financijsko izvješće ŽUC-a pohvalila i oporba

U ŽUC-u „zasukali rukave“ i odradili nikad veće investicije – iz EU fondova povukli 11,6 milijuna eura

VIŠE IZ RUBRIKE

Dobro odrađeno - priznaje i opozicija!

Ukupno realizirano 59 projekata, s time da su ulaganja širom županije u potpunosti izbalansirana

2022. je bila najbolja po veličini investicija u ŽUC-u, a 2023. ju je već u polugodišnjem izvješću prestigla

Na posljednjoj sjednici Županijske skupštine usvojena je Odluka o davanju suglasnosti na Polugodišnji izvještaj o izvršenju financijskog plana Županijske uprave za ceste Karlovačke županije za 2023. godinu, kojeg ne samo da su pohvalili vladajući - već i oporba. No, to ni ne čudi! U ŽUC-u su, naime,  odradili iznimno visoko postavljene planove i iz EU fondova povukli 87 milijuna kuna, odnosno 11,6 milijuna eura. Omjer uloženih sredstava je u veličini desetak godina uloženih sredstava u prometnice.

-Po prvi put je ŽUC igdje ikada kandidirao vezano uz fondove EU. Puno se radilo i sve je odrađeno s vlastitim ljudskim resursima, s ukupno 10 zaposlenih i bez vanjskih partnera, uz iznimno kratke rokove za ukupnu realizaciju. Ukupno smo realizirali 59 projekata, što većih što manjih, one sitne nismo niti spominjali, istaknuo je ravnatelj Županijske uprave za ceste Darko Bebić, ujedno iskoristivši priliku kako bi se zahvalio svim djelatnicima na predanom radu.

Naglasio je kako su ulaganja širom županije „apsolutno izbalansirana“, ali i kako su troškovi porasli do 50 posto što se tiče natječaja, izvođača, materijala, goriva i ostalog. S time da su davanja pri registraciji vozila sa područja KŽ (osim grada Karlovca, zasebna nadležnost nad cestama na cijelom području grada)j kao jedini izvorni prihoda ostala na razini od prije 20 godina.

Govoreći o ulaganjima u županijske i lokalne ceste pobrojao je brojne dionice prometnica koje su sanirane poput Kučevice-Vukova Gorica, Dugi-Dol-Krnjak, Svinica Krstinjska, Prkos Lasinjski, Ozalj-Zorkovac na Kupi-Gornje Pokupje, Slunj-Primišlje…, kao i sanacije brojnih klizišta.

-Prvi put sam doživio da netko iz uprave ŽUC-a suvislo obrazloži plan poslovanja do kraja godine. Konačno vidim da čovjek ima ideju, pohvalio je SDP-ov Ivan Vuković.

Zdenko Močnik, vijećnik HSS-a izrazio je zahvalnost u ime svih žitelja koji su dobili poboljšanja na svojim cestama.

Dragutin Belavić, vijećnik HSLS-a također je na Županijskoj skupštini rekao kako svakako treba pohvaliti ove aktivnost ŽUC-a.

-Sva sreća što smo uspjeli dobiti značajnija sredstva. Svaka cesta donosi napredak i što su bolje ceste, imat ćemo drugačiju i demografsku obnovu. Ljudi će ostajati. Istaknuo je i kako vidi šansu za ostanak mladih ljudi, ali i za povratak onih koji su sada u dijaspori. Na kraju je još jednom pohvalio upravu sa željom da takvih rekonstrukcija bude što više.

Ravnatelj ŽUC-a Darko Bebić zahvalio je vijećnicima što su većinom glasova ZA podržali ambiciozni plan ŽUC-a, te rekao kako su na temelju ovog povlačenja europskog novca, a sačuvanih izvornih sredstava pripremljeno novih jedanaest dionica/projekata za realizaciju do kraja godine.