Prvi Karlovački

U Zorin domu u subotu 3. dani Georgija Para

Autor: Miloš Milovanović

06.05.2021

Kultura

Projekcija filma, promocije programske publikacije i časopisa „Kazalište“

Karlovački Zorin dom u subotu je domaćin 3. dana Georgija Para kojim će se još jednom oživjeti sjećanje na velikog umjetnika i čovjeka. Prošle godine bio je lockdown i vrata kazališta su bila zaključana, međutim Sanja Hrnjak vrijedno je radila te je inicirala, osmislila i uredila film o Georgiju Paru kojim će biti i otvorena manifestacija. Ona je od obične publikacije do kraja prošle godine napravila cijelu knjigu o Paru uz pomoć grafičke dizajnerice Sandre Bolfek. Osim filma „Georgij Paro – volim Karlovac“ i promocije knjige koju je radila Sanja Hrnjak  još će biti održana i promocija nacionalnog časopisa „Kazalište“. Njega će, pak, promovirati glavna urednica Željka Turčinović te Snježana Banović i Iva Hraste Sočo uz kratki glazbeni program. Na kraju 3. dana Georgija Para bit će prikazan film u produkciji HRT-a „Georgij Paro – Pospremanje“, urednice Lade Džidić Barić.

Urednica cijele manifestacije je Sanja Hrnjak koja je podsjetila da je manifestacija prvi put bila dvodnevna. Drugi puta obilježavanje je bilo virtualno zbog pandemije te je napravljena publikacija koja je bila u prvi trenutak osmišljena kao programska knjižica koja je objedinila prve i druge dane.

Ovo organizirati je jako velika obveza, a jako je bitan odabir suradnika koji su više od pola kvalitete. Kada sam u sve ulazila rekla sam da je najvažnije imati grafičkog dizajnera koji će to sve napraviti i tu sam odabrala Sandru Bolfek. Zlatko Kauzlarić Atač je poklonio  dva portreta koja krase naslovnicu i zaštitni su znak ovih, a nadam se i budućih dana Georgija Para. Suport nam je dala i udruga Izvan fokusa i Filip Trezner koji su osmislili kratki film. Svatko je na svoj način dao jedan bitan doprinos, kazala je Hrnjak.

Sandra Bolfek se zahvalila Hrnjak što se izborila da zajedno sa suprugom radi na ovoj lijepoj publikaciji. Taj proces je trajao dugo, ali svi zajedno su dali svoj maksimum.

Zahvaljujući se cijeloj ekipi Zorin doma koja i u vrijeme covida radi i nastoji svima pokazati da život nije stao gradonačelnik Damir Mandić je rekao:

Georgij Paro nadilazi Karlovac, pa i Hrvatsku, jači je od covida i pandemije jer da nije, mi danas ovdje ne bi bili. Zašto sam uvjeren da će ova manifestacija kada dođe to neko normalno vrijeme biti sigurno jedno od važnijih kulturnih događanja u Hrvatskoj, ne samo u Karlovcu? Zato što s jedne strane imamo jednog takvog barda kao što je Paro, a s duge strane ljude koji upravo na njegovom radu crpe inspiraciju. Osim Sanje Hrnjak, moram izdvojiti i ostale koji su sve to pokrenuli; od Dubravka Delića, Srećka Šestana, Nine Škrabe. Uvjeren sam da će generacije koje dolaze jednako tako na toj snazi i jačini Georgija Para imati vrlo lak posao održavanje jedne ovakve manifestacije. Georgij Paro nam je kao kazalištu i gradu puno toga dao i ostavio i u konačnici na toj ostavštini, moramo razvijati i graditi budućnost, poručio je gradonačelnik.

Ravnateljica Zorin doma Irena Božičević pozvala je sve gledatelje i slušatelje da 3. dane Georgija Para mogu pratiti putem livestreama. Linkovi će biti objavljeni na web i FB stranici kazališta. Početak je u 18 sati.

Inače, manifestacija će se održati  pod pokroviteljstvom Ministarstva kulture i medija te Grada Karlovca.